23:23:16 09.08.2020
 
Stiri

DOC // Procuratura Generală urmează să dea EXPLICAȚII pe marginea dosarului privind expulzarea ilegală a profesorilor turci de la „Orizont”: „Plahotniuc și Dodon au avut de beneficiat urmare a acestui „serviciu” prestat lui Erdogan”

Politică 16.12.2019 13:39 Vizualizări2454 Autor: Ziarul National
DOC // Procuratura Generală urmează să dea EXPLICAȚII pe marginea dosarului privind expulzarea ilegală a profesorilor turci de la „Orizont”: „Plahotniuc și Dodon au avut de beneficiat urmare a acestui „serviciu” prestat lui Erdogan”


Deputatatul PAS, Sergiu Litvinenco, a expediat un demers la Procuratura Generală, prin care solicită informații despre mersul anchetei în cauza privind expulzarea profesorilor turci din R. Moldova, care a provocat condamnarea republicii la CEDO. Fostul președinte al Comisiei juridice pentru numiri și imunități crede că acest dosar ar fi fost pus „la murat” de către autorități și că atât președintele Igor Dodon, cât și fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, ar fi avut de câștigat în urma „vinderii” celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”.

Citește și: Mesajul SFÂȘIETOR al rețelei de licee „Orizont”, la un an de la RĂPIREA celor șapte profesori turci în R. Moldova și întemnițați în Turcia: „Șapte familii distruse, 18 copii au rămas fără tată”

Citește și: VIDEO // Chiril Moțpan îi CONTRAZICE pe liderii PPDA și PAS, care anul trecut spuneau că Dodon ar sta în spatele EXPULZĂRII profesorilor de la „Orizont”. „Președintele Dodon nu a avut nicio atribuție”

CITIȚI și VIDEO // Moțpan dă verdictul în cazul expulzării celor șapte profesori turci. „A fost o RĂPIRE ordinară. Ar exista supoziții că în spatele operațiunii au stat cei din PD și Plahotniuc. A știut și Candu. Nu sunt informații că Dodon ar fi implicat”

CITIȚI și PROBE // Fostul director SIS, Vasile Botnari, și adjunctul său, Alexandru Baltaga, ar fi direct IMPLICAȚI în extrădarea abuzivă a celor șapte profesori turci de la „Orizont”

„Dosarul profesorilor turci se pare că este „pus la murat”. Din septembrie 2019, atunci de când s-a împlinit un an de la producerea acelor tragice evenimente, toți au luat apă în gură și nimeni nu a mai comunicat nimic. Astfel, se creează o percepție, din ce în ce mai evidentă, că tergiversarea fără nicio justificare a urmării penale în cauza respectivă are ca scop exonerarea de la orice răspundere a celor care au comis acțiunile ilegale la 6 septembrie 2018”, spune Litvinenco.

Deputatul vrea să afle la ce etapă se află cauza penală, cine sunt persoanele implicate și ce statut procesual are fiecare dintre ele.

„Mă interesează dacă procurorii analizează implicarea în toate acele fărădelegi a lui Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, or, precum se știe, ambii au avut de beneficiat urmare a acestui „serviciu” prestat lui Erdogan – primul a obținut bani pentru realizarea vestitului proiect „ARENA Chișinău”, iar celălalt a obținut resurse financiare pentru renovarea clădirii Președinției. Dodon spune că nu a participat, însă cuvintele lui, precum se știe, nu costă nicio para chioară. Pot aduce exemple cu duiumul când spune una, dar face alta”.

Litvinenco întreabă procurorii dacă fostul director al SIS, Vasile Botnari, are vreo calitate procesuală în această cauză.

Citește și: Nu a stat mult la închisoare: Fostul director adjunct al SIS, reținut în cazul expulzării profesorilor turci, plasat în arest la domiciliu

„Potrivit legii de organizare și funcționare a SIS, anume directorul este cel ce conduce activitatea instituției și răspunde pentru toate deciziile luate în cadrul SIS. Că a făcut-o la indicația lui Plahotniuc este altă întrebare. Strict formal și legal, anume Botnari a coordonat toate ilegalitățile aferente expulzării celor șapte profesori turci. Este pentru prima dată când conducători ai statului R. Moldova pur și simplu au „vândut” oameni ca în perioada epocii sclavagiste. E de datoria noastră să punem presiune, astfel încât toți cei care au încălcat legea să răspundă pentru ilegalitățile comise”, a adăugat deputatul.

Menționăm că, astăzi, președintele Igor Dodon a declarat că nu a avut nimic în comun cu acea expulzare a profesorilor de etnie turcă: „Acest lucru a fost organizat de către fosta conducere a SIS și fosta conducere a republicii, în afară de Președinție. Din câte cunosc eu, sunt unele dosare la Procuratură în acest sens care urmează a fi transmise în judecată”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md