04:20:41 09.05.2021
 
Stiri

Denis Ulanov: „Oamenii de rând nu trebuie să poartă răspundere pentru FURTUL MILIARDULUI. Și Maia Sandu a criticat legea miliardului”

Actualitate 09.04.2021 17:02 Vizualizări1160 Autor: Ziarul National
Denis Ulanov: „Oamenii de rând nu trebuie să poartă răspundere pentru FURTUL MILIARDULUI. Și Maia Sandu a criticat legea miliardului”


Fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații Platformei „Pentru Moldova” au votat vineri, 9 aprilie, pentru abrogarea așa-numitei legi a miliardului, prin care datoria formată în urma acordării creditelor de urgență, în 2014, de către Banca Națională a Moldovei a fost transformată în datorie de stat și, în prezent, este achitată de cetățeni. Deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, a explicat, în luarea sa de cuvânt de la tribuna centrală a Parlamentului, că „oamenii de rând nu trebuie să poartă răspundere pentru acei bani”.

Potrivit lui Ulanov, Parlamentul a votat o lege similară la finele anului trecut, însă fost abrogată de Curtea Constituțională, care a invocat motive procedurale, fără să se pătrundă de esența proiectului.

El a amintit că, în opinia mai multor experți, „legea miliardului” a fost votată printr-o procedură netransparentă, nefiind clară nici suma exactă, nici dobânda, nici perioada de rambursare a banilor. Totodată, deputatul a precizat că și actualul președinte al țării, Maia Sandu, a criticat atunci legea, considerând că trebuia mai întâi să fie studiat cum au fost utilizate creditele respective, înainte de a le transforma în datorie de stat. De asemenea, actualul consilier al Maiei Sandu, economistul Veaceslav Negruța, a criticat legea, considerând că datoria trebuie transmisă Băncii Naționale, dar nu să fie aruncată pe umerii cetățenilor, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii din care face parte Ulanov.

Denis Ulanov a mai explicat că Banca de Economii era furată ca în codru încă din anii 2000, astfel că nu putea fi vorba nici pe departe de furtul unui miliard de dolari în noiembrie 2014.

„Ceea ce s-a făcut atunci a fost să fie adunate toate datoriile la un loc și să fie curățată balanța băncii. Este cunoscut de toți faptul că din BEM se furau banii încă din anii 2000. Pentru toți e cunoscut faptul că în 2014 nu s-a furat un miliard de dolari pentru că, în primul rând, nu era un miliard în bănci, iar în al doilea rând era imposibil din punct de vedere tehnic. În noiembrie 2014, prin operațiuni contabile au fost adunate toate datoriile formate timp de 15 ani, în sumă de 13 miliarde de lei, și transferate unei singure companii care trebuia să stingă aceste datorii timp de 7 ani. Astfel a fost curățată balanța băncii, lucru confirmat și anterior”, a declarat Denis Ulanov.

Acesta a mai adăugat că au intervenit alte interese prin alocarea acelui credit nesolicitat de peste 13 miliarde de lei. Ulterior, cele trei bănci au fost expropriate și lichidate forțat, a conchis Ulanov.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că instituțiile de învățământ din R. Moldova trebuie să revină totalmente la prezența fizică la ore a elevilor după vacanța de Paște?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md