20:16:57 16.01.2022
Stiri

DECLARAȚIE // „Rusia a vrut să producă HAOS la Chișinău, pentru a SCHIMBA puterea. Partidele PROEUROPENE extraparlamentare nu trebuie să facă jocul celor care au folosit ARMA gazelor. Apropo, Dodon de ce nu a obținut până acum prețuri mici la gaze?”

Actualitate 13.11.2021 17:16 Vizualizări20228 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Rusia a vrut să producă HAOS la Chișinău, pentru a SCHIMBA puterea. Partidele PROEUROPENE extraparlamentare nu trebuie să facă jocul celor care au folosit ARMA gazelor. Apropo, Dodon de ce nu a obținut până acum prețuri mici la gaze?”


Reprezentanții partidelor proeuropene și unioniste ar trebui să fie mai precaute atunci când acuză actuala guvernare că ar fi negociat prost contractul de furnizare a gazelor de către „Gazprom”, pentru că în așa fel fac jocul celor care au folosit arma gazelor împotriva R. Moldova. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Citește și: Adevărul despre „prețul bun” la gaze, pe care l-ar fi obținut Igor Dodon la întâlnirile cu Putin. Natalia Gavrilița: „R. Moldova tot timpul a plătit Rusiei prețul de piață la gaze. Când prețul era 80 de dolari, noi plăteam 300 de dolari...”

„Se încing spiritele deja și trebuie să recunoaștem lucrul acesta. Eu văd tentația de a se implica și de a ațâța spiritele și din partea unor politicieni de dreapta sau, să zicem, proeuropeni și unioniști. Desigur că această tentație de a profita de această criză pentru a obține niște dividende politice e logică, e mare, e firească, dar aici ar trebui să țină cont de un lucru, adică de o anumită limită. Unii politicieni proeuropeni sau unioniști zic că nu trebuia să se încheie acest contract cu „Gazprom”, fiindcă în felul acesta se menține această dependență de Rusia, că noi avem gazoductul Iași-Chișinău și trebuia să-l folosim din plin etc. Am putea fi de acord că această semnare, această prelungire a dependenței este regretabilă, dar ce prețuri am fi obținut? Ținând cont de conjunctura de pe piața europeană, prețurile nu puteau să fie mai mici, adică e foarte mică probabilitatea”, a declarat Nicolae Negru la un post de radio.

Citește și: Dodon vrea să revină în fotoliul de la PREȘEDINȚIE? Socialistul vrea alegeri PREZIDENȚIALE și parlamentare ANTICIPATE. „Scrutinele trebuie să aibă loc în aceeași zi. Acest Parlament nu mai corespunde alegerii făcute de cetățeni pe 11 iulie”

Astfel, Negru cheamă reprezentanții partidelor proeuropene și unioniste să fie obiective înainte de toate.

„Acum mă pun în situația unui politician unionist și proeuropean. Noi ne-am fi rupt de Rusia, de dependența de Rusia, dar nu am fi putut obține un preț mai mic. Prin urmare, noi trebuie s-o lăsăm, să zicem așa, mai moale, să temperăm speculațiile, să nu ațâțăm spiritele, să nu le promitem sau să nu le spunem oamenilor ceea ce nu am fi putut noi asigura. Dacă noi am fi putut asigura un preț mai mic, atunci, da. Și pe urmă, în felul acesta se face jocul celor care au folosit arma gazelor împotriva R. Moldova. Asta au vrut ei, să destabilizeze, să producă haos, eventual să se producă alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale, așa cum zice Dodon, și eventual să se schimbe puterea. Eu cred că această clătinare a bărcii este foarte periculoasă, mai ales că unii chiar văd că cheamă la revoluție. Forțele politice proeuropene și unioniste trebuie să stea la o parte de asemenea acțiuni, fiindcă sunt acțiuni antinaționale, sunt acțiuni în detrimentul independenței R. Moldova”, a punctat editorialistul nostru.

Citește și: Tandemul Dodon-Chicu dă vina pe Maia Sandu pentru MAJORAREA tarifului la gaze, la solicitarea filialei „Gazprom”: „Președintele a provocat criza diplomatică în raport cu Rusia… Să găsească bani de la America, Europa, Soros…”


De asemenea, Nicolae Negru s-a referit și la Igor Dodon, care spunea că dânsul ar fi obținut un preț mul mai bun la gaze. Totuși, eventualul preț mai bun, pe care nu l-a obținut cât a fost la putere, putea avea costuri mult mai mari pentru R. Moldova, avertizează editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

Citește și: Sturza este convins că Moscova a pus cruce pe Dodon: „Dacă erau SOCIALIȘTII la guvernare, am fi avut un preț cu mult mai PROST la gaze. Dodon e o problemă pentru Moscova și trebuie să DISPARĂ din spațiul public”

„Dacă domnul Dodon este așa de..., nu zic curajos, dar așa de iscusit în a obține prețuri mici, de ce nu le-a obținut până acum? Cum s-a întâmplat că în luna ianuarie, când PSRM era la guvernare, a fost schimbată formulă de calcul a prețului la gazele pe care le furnizează „Gazprom”? Și aceasta-i o lovitură foarte mare pentru R. Moldova. Cine a schimbat această formulă? Se putea obține un preț mai mic la gaze numai dacă se ceda foarte mult.

Citește și: Gavrilița, detalii în PREMIERĂ despre CAPCANA întinsă de ruși și prețul cerut de „Gazprom”. Rușii vor să scoată din moldoveni un preț mai MARE decât cel pe care l-am putea obține din surse alternative

Apropo, Valentina Matvienko i-a spus lui Igor Grosu că nu trebuia să se ducă Maia Sandu la Kiev să participe la „Platforma Crimeea”, pentru asta o să plătească. Dacă nu se ducea Maia Sandu, eu cred că da, se obținea un preț mai mic, dar asta ce însemna? Să devii Dodon în fustă, înseamnă să intri în conflict cu Ucraina; înseamnă să recunoști anexarea, ocuparea Crimeii; înseamnă să suspenzi, de fapt, să pui sub semnul întrebării cele 600 de milioane de euro promise de UE R. Moldova și asta înseamnă doar un câștig pentru un termen foarte mic, poate pentru această iarnă, dar o pierdere foarte mare pentru un termen mediu și pentru un termen lung. Deci, nu are dreptate Dodon, dacă e să vorbim sincer”, a conchis Nicolae Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md