17:16:01 25.09.2022
Stiri

Sturza este convins că Moscova a pus cruce pe Dodon: „Dacă erau SOCIALIȘTII la guvernare, am fi avut un preț cu mult mai PROST la gaze. Dodon e o problemă pentru Moscova și trebuie să DISPARĂ din spațiul public”

Actualitate 09.11.2021 10:44 Vizualizări43202 Autor: Ziarul National
Sturza este convins că Moscova a pus cruce pe Dodon: „Dacă erau SOCIALIȘTII la guvernare, am fi avut un preț cu mult mai PROST la gaze. Dodon e o problemă pentru Moscova și trebuie să DISPARĂ din spațiul public”


R. Moldova a obținut un preț bun la gazele naturale, iar acest lucru se datorează, în primul rând, președintelui Maia Sandu. Șefa statului a condus celula de criză creată în contextul negocierilor dificile cu „Gazprom”, iar grație intervenției sale și a imaginii de care se bucură pe plan extern s-a produs „miracolul” – semnarea unui acord bun, consideră ex-premierul Ion Sturza. Să fie fost Igor Dodon și socialiștii la guvernare, R. Moldova avea parte de un contract mult mai prost cu „Gazprom”, e convins fostul prim-ministru.

Potrivit lui Sturza, încheierea contractului ar fi fost posibilă după ce Angela Merkel ar fi intervenit în favoarea R. Moldova.

„Celula de criză a fost condusă de Maia Sandu și s-a descurcat foarte bine. În primul rând, au făcut multă gălăgie, zarvă, pe plan internațional. Toate vizitele și toată agenda externă chiar au jucat un rol pozitiv. Au fost contactați începând de la Erdogan și Aliev și terminând cu Casa Albă și Merkel. După o intervenție a lui Merkel și, ulterior, a lui Putin la Miller s-a întâmplat miracolul. Moldova a jucat foarte bine cartea țării mici care este umilită de către Federația Rusă și, pe fondul discuțiilor legate de implicarea Rusiei în creșterea prețurilor la resursele energetice, asta ne-a ajutat mult”, a spus Ion Sturza luni-seară, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV Chișinău.

În același context, Sturza a subliniat că e naiv să credem că noul contract ține de o relație comercială dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”. Discuțiile cu „Gazprom” tot timpul au o tentă politică.

„Nu se negociază contractul la „Gazprom”, poate doar formula, dar mesajul este politic și nu trebuia să vină de la Kozak, dar mesajul (către Alexei Miller, șeful „Gazprom”-ului – n.r.) a venit de la un nivel mai înalt. Dacă erau socialiștii la guvernare, am fi avut un preț cu mult mai prost. Vă garantez. Un preț cu mult mai prost, pentru că decizia de a merge pe formula acesta a avut mai multe componente. Au fost niște componente jucate destul de bine de guvernarea de la Chișinău. A jucat un rol și componenta tehnică. Să nu uităm de darea în exploatare, în mod miraculos, a gazoductului Iași-Chișinău. Această conductă a fost umplută miraculos cu gaz tehnic”, a precizat Sturza.

Prin darea în exploatare a gazoductul Iași – Chișinău a devenit clar că R. Moldova nu mai depinde de vechea infrastructură. „Această țeavă, deși nu are o capacitate spectaculoasă, satisface necesitățile malului drept. Din punct de vedere tehnic, Moldova nu are o problemă să-și aducă gaz din alte surse decât din Rusia. Și nu în ultimul rând, s-a înțeles bine că cheile soluționării conflictului transnistrean nu mai sunt la Moscova, ci la Chișinău”, a menționat sursa citată.

Fostul premier nu crede că rușii ar fi cerut conducerii R. Moldova, în contextul negocierilor cu „Gazprom”, să nu se atingă de Igor Dodon.

„Eu consider că Dodon, mai degrabă, e o problemă pentru Moscova. El a eșuat în misiunea lui de a transforma R. Moldova într-o enclavă fidelă Federației Ruse. În el s-au investit foarte mulți bani… El acum e o problemă și el ar trebui liniștit să se retragă, să dispară din spațiul public. De ce să se retragă? Din cauza rezultatelor lamentabile. El reprezintă un eșec total al Federației Ruse, în contextul investițiilor făcute în acest proiect. Acum se caută alternative, dar nu se dorește ca lucrurile să se întâmple precipitat, rapid, cu un alt candidat, cu o altă forță politică. Nu se va mai face acea greșeală făcută anterior când rușii l-au luat pe primul de pe stradă și l-au făcut mascota intereselor Federației Ruse în R. Moldova. Nu s-a negociat libertatea lui, nu e atât de important Igor Dodon pentru Federația Rusă”, a conchis Sturza.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md