18:03:12 25.04.2019
 
Stiri

DECLARAȚIE: Modelul României privind integrarea serviciilor de URGENȚĂ poate fi implementat cu succes și în Republica Moldova

Social 22.10.2018 09:42 Vizualizări614 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: Modelul României privind integrarea serviciilor de URGENȚĂ poate fi implementat cu succes și în Republica Moldova

„România a avansat foarte mult în gestionarea situațiilor de urgență. Ne dorim același lucru și în republica noastră. Trebuie să identificăm cele mai eficiente măsuri, astfel încât să optimizăm la maximum intervențiile de urgență medicale”.

Declarația îi aparține ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, care, împreună cu șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, au mers duminică la București unde au avut o întrevedere cu Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României, responsabil de domeniul situațiilor de urgență.

Cei doi funcționari din R. Moldova au mers peste Prut pentru a discuta despre preluarea experienței României în reformarea și dezvoltarea asistenței medicale de urgență și inițierea colaborării privind îmbunătățirea acestui domeniu în republica noastră.

Datorită proiectului SMURD – 2 „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare și de pregătire a personalului de intervenție în situații de urgență în zona transfontralieră dintre Republica Moldova și România”, finanțat de Comisia Europeană, la Institutul de Medicină Urgentă va fi construită o Unitate de Primiri Urgente, care va fi dotată cu echipament de înaltă performanță.

Raed Arafat a menționat că asistența medicală de urgență trebuie privită ca un tot întreg, unde pompierii și echipele de pe ambulanțe trebuie să lucreze împreună. România a realizat acest lucru și datorită încadrării în această structură a echipelor de descarcerare, dar și instituirii Unității de Primiri Urgente, ceea ce a dus la reducerea mortalității în cazurile de urgentă cu 50%.

Silvia Radu a vizitat și Centrul pentru Situații de Urgență, unde s-a informat despre modelul de funcționare a acestuia: „Acest centru este un model în care SMURD și ambulanțele colaborează pentru rezolvarea urgențelor medicale. E un model de urmat pentru Moldova, ca SMURD și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească să coopereze pentru a ajunge mai repede la cetățenii care au nevoie de asistență medicală”.

Republica Moldova beneficiază de suportul României în cadrul proiectului transfontralier prin intervențiile realizate cu elicopterul SMURD.

De la începutul anului 2015 și până acum, elicopterele SMURD din România au efectuat 106 intervenții în R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md