18:46:16 09.07.2020
 
Stiri

DECLARAȚIE // „În fața ochilor noștri are loc o luptă dintre două grupuri criminale: cel condus de Plahotniuc și cel reprezentat de Platon. Procuratura își asumă acum sarcini împreună cu cea de-a doua grupare”

Actualitate 02.06.2020 13:40 Vizualizări1071 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „În fața ochilor noștri are loc o luptă dintre două grupuri criminale: cel condus de Plahotniuc și cel reprezentat de Platon. Procuratura își asumă acum sarcini împreună cu cea de-a doua grupare”


Mișcarea Politică UNIREA (MPU), constituită din cinci partide unioniste, condamnă „comportamentul descalificant” al Procuraturii Generale care reiese din imaginile video făcute publice de la audierea deținutului Veaceslav Platon.

Într-o declarație a MPU se arată că acum are loc „o luptă dintre două grupări criminale”, conduse de Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, iar Procuratura Generală ar juca de partea celei de-a doua.

„Aceste informații au fost și sunt difuzate, dar rămân practic fără niciun fel de reacții din partea partidelor politice și a societății civile, ceea ce trezește nedumerire. Astfel, în imagini, dincolo de anumite explicații date în dosarul „furtului miliardului”, Platon practic instruiește Procuratura, oferă în limba rusă „cursuri” și „seminare”, cu scheme pe panou, dă sfaturi, personal procurorului general, cum să comită atacuri raider asupra unor bănci, cu acționariat majoritar, în prezent, din România și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În mod cert, în fața ochilor noștri are loc o luptă dintre două grupuri criminale: cel condus de Plahotniuc, implicat în privatizări frauduloase și acaparări ilegale de proprietăți, în scheme monopol, în furtul miliardului etc., pe de o parte, și un alt grup criminal condus sau reprezentat de Platon - autor și implementator al „laundromatului rusesc” în R. Moldova, implicat în atacuri raider asurpa mai multor întreprinderi de stat municipale, furnizori de servicii etc.

Dupa ce, ani de zile, procuratura a servit interesele primei grupări criminale, acum aceasta își asumă sarcini și diverse procese civile și penale, acțiuni de tip atac raider, împreună cu cea de-a doua grupare criminală”, acuză unioniștii.

Potrivit MPU, în video Platon vorbește despre acțiunile pe care urmează, cităm: „să le facem noi”, adică el, împreună cu procuratura, de parcă Platon ar fi un oficial al statului, la nivel de Guvern sau Președinție.

„Un asemenea mod de activitate este inacceptabil pentru un organ de urmărire penală, care trebuie să lichideze orice tip de crimă organizată, nu să treacă din subordinea unora sub influența altora. Procuratura nu poate deveni prieten și partener de acțiuni comune cu persoane generatoare de probleme de ordin financiar și economic, care au prădat și destabilizat nu o singură dată R. Moldova, în interes personal și al Federației Ruse.

Or, este evident că procuratura i-a garantat eliberarea lui Platon. Chiar dacă admitem că Platon nu a fost implicat în furtul miliardului, cum rămâne cu celelalte fărădelegi comise de acesta?! Poate fi procuratura un avocat al său?!”, întreabă MPU.

Aceeași sursă precizează că, în cadrul mai multor emisiuni TV, Platon a recunoscut că a oferit servicii oligarhilor ruși pentru a scoate miliarde de dolari din Rusia - operațiunea „laundromat”. Tot el a spus că a plătit pe oricine a avut nevoie, inclusiv procurori, judecători etc.

„A plătit și de data aceasta pe cineva, ca să nu-i fie investigate faradelegile și să fie absolvit de răspundere?! Dacă da, pe cine?! În anul 2014, pe lângă furtul miliardului, sistemul financiar - bancar din R. Moldova era trecut, în proporție de circa 2/3, sub controlul și influența Federației Ruse, inclusiv cu implicarea și contribuția lui Platon, ceea ce a devenit o problemă de securitate pentru R. Moldova. Amintim că, Veaceslav Platon a fost implicat, în ultimii 20 de ani, în atacuri raider, preluări și falsificări de datorii, „procurări” de echipamente etc. și alte fraude, în care au fost țintite întreprinderi precum: „Termocom”, „Apă-Canal”, „RTEC”, întreprinderi energetice etc.”, cităm din aceeași declarație.

MPU consideră că în orice stat cu o democrație funcțională, după difuzarea unor asemenea imagini, la fel cazul celor cu punga neagră cu bani, ar fi urmat imediat demisii ale oficialilor și anchete asupra modului în care acționează instituțiile și oficialii vizați.

„MPU condamnă abordarea speculativă a Procuraturii, care, deși le neagă, reia de fapt, cu o întârziere de 3-5 ani, tezele din rapoartele Kroll, cu privire la implicarea grupurilor Șor, Filat și Plahotniuc. În ceea ce privește investigarea furtului miliardului, procuratura este obligată să prezinte public lista, cu nume și prenume, a tuturor beneficiarilor efectivi de credite neperformante de la cele trei banci, să aplice sechestre pe bunurile lor, în R. Moldova și peste hotare. Timp de 7 ani, procuratura a ascuns aceste nume, prezentându-le doar selectiv, conform intereselor puterii și, din păcate, continuă să o facă și astăzi”, acuză MPU.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md