22:41:47 06.12.2022
Stiri

De teama „interpretărilor negative”, președintele R. Moldova NU vrea tehnică militară americană în PMAN pe 9 mai

Politică 04.05.2016 12:11 Vizualizări2168 Autor: Galina Munteanu


De teama „interpretărilor negative”, președintele R. Moldova NU vrea tehnică militară americană în PMAN pe 9 mai

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, comandant suprem al Forțelor Armate, se opune inițiativei Ministerului Apărării de a expune tehnica militară participantă la exercițiul „Dragon Pioneer 2016” în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pe data de 9 mai.

Realitatea.md a intrat în posesia unui răspuns al consilierului prezidențial în domeniul apărării și securității, Alexei Barbăneagră, pentru Anatol Șalaru, potrivit căruia șeful statului consideră că organizarea unei astfel de expoziții în PMAN „nu va putea transmite mesajul educativ-patriotic scontat”, precum și „poate genera interpretări și speculații negative”. De altă parte, ministrul Apărării a declarat că nu renunță.

„Cu referire la nota Dumneavoastră, prin care instituția prezidențială a fost informată despre intenția Ministerului Apărării de a organiza pe 9 mai curent o expoziție a tehnicii militare din dotarea Armatei Naționale, șeful statului consideră că dat fiind faptul că anul acesta Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei coincide cu Paștele blajinilor, iar activitățile principale se vor desfășura la complexe memoriale, inclusiv la cimitire, organizarea unei astfel de expoziții în PMAN nu va putea transmite mesajul educativ-patriotic cu efect scontat”, se menționează în răspunsul semnat de consilierul președintelui în domeniul apărării și securității naționale, Alexei Barbăneagră, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Totodată, potrivit sursei citate, conform răspunsului oferit ministrului Anatol Șalaru, „prezentarea în comun, doar cu partea americană, a tehnicii militare poate genera interpretări și speculații negative atât în rândul unui segment al populației, cât și în cel al unor parteneri ai Republicii Moldova care nu au fost invitați să contribuie la expoziția respectivă”.

„Pornind de la cele expuse, președintele Republicii Moldova consideră oportună abținerea de la desfășurarea activității în cauză”, se mai menționează în răspunsul consilierului președintelui Nicolae Timofti.

Cu toate acestea, ministrul Anatol Șalau susține că, „deocamdată, decizia noastră de a organiza această expoziție și de a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial este în vigoare și urmează a fi organizată această acțiune”, a spus Șalaru, precizând că pe lângă tehnica militară în PMAN va fi organizată o bucătărie de campanie care va prepara terci ostășesc pentru vizitatorii expoziției.

Amintim că, acum câteva zile, socialistul Igor Dodon și ministrul liberal al Apărării, Anatol Șalaru, au avut un schimb de replici. Asta după ce președintele PSRM a scris că, pe 9 mai, socialiștii vor ieși la Marșul Victoriei și totodată vor desfășura acțiunea „Regimentul nemuritor al Învingătorilor”, ducând pe străzile capitalei poze cu cei care au luptat împotriva fascismului.

Drept răspuns, Anatol Șalaru a spus că „pe 9 mai, militarii moldoveni și americani, la fel ca toată lumea civilizată, vor comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial”. „Referitor la încălcarea neutralității: deocamdată, cunosc doar o singură țară care nu respectă neutralitatea Republicii Moldova”, a scris ministrul pe pagina sa.

Precizăm că, în perioada 3-20 mai curent, un grup de militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii participă la exercițiul „Dragon Pioneer 2016”, desfășurat, în premieră, în R. Moldova.

În cadrul „Dragon Pioneer 2016” sunt utilizate 58 de unități de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 mașini de luptă și asigurare de luptă (geniu), 18 mașini de manevră HMMWV, 29 de mașini de transport, medicale și geniu, iar Armata Națională participă cu 40 de mașini de geniu şi asigurare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md