01:52:20 05.12.2021
Stiri

De ce sunt atât de SCEPTICI față de vaccin oamenii din Europa Centrală și de Est, lovită grav de valul 4. Este vorba și de R. Moldova

Actualitate 23.10.2021 19:04 Vizualizări1612 Autor: Ziarul National
De ce sunt atât de SCEPTICI față de vaccin oamenii din Europa Centrală și de Est, lovită grav de valul 4. Este vorba și de R. Moldova


Letonia intră din nou în carantină, spitalele din Bulgaria și România cedează sub presiunea celui mai grav val al pandemiei, iar Polonia își vinde dozele de vaccin excedentare. Sceptici față de vaccinul împotriva COVID-19, mulți cetățeni din Europa Centrală și de Est sunt împărțiți între sfidare și regretul că nu au fost imunizați, relatează Reuters.

Regiunea are cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, un rezultat nedorit în care atât factorii politici, cât și cei economici joacă un rol, iar variantele mortale ale virusului se răspândesc aici cu rapiditate.

În Bulgaria, Vesela Tafrajiska, în vârstă de 47 de ani, a avut complicații pulmonare în urma infectării cu coronavirus. Spune că nu s-a vaccinat din cauza relatărilor contradictorii și confuze privind siguranța și eficacitatea vaccinului.

După opt zile de spitalizare, s-a răzgândit, dar fără tragere de inimă.

„Sunt dispusă să mă vaccinez, deși văd că nu este o garanție 100%, pentru că și persoanele vaccinate se infectează”, spune ea.

În Bulgaria - cea mai săracă țară din Uniunea Europeană și, conform Our World in Data, cu a treia cea mai mare rată de deces din lume cauzată de COVID-19 - doar un adult din patru este complet vaccinat, în comparație cu peste 90% în Irlanda, Portugalia și Malta.

Sute de oameni au protestat în Sofia și în alte orașe împotriva certificatului verde obligatoriu care, începând de joi, limitează accesul în multe spații publice interioare doar pentru cei vaccinați.

Numărul pacienților internați în spital cu COVID-19 a crescut cu 30% în ultima lună, iar spitalele din capitală au suspendat operațiile neesențiale.

În Letonia, care a devenit, joi, primul stat european care a intrat în carantină în valul 4, Biruta Adomane, o pensionară care s-a vaccinat, și-a exprimat furia față de cei aproape 50% din compatrioții săi adulți care nu s-au imunizat.

„Mi-ar plăcea să merg la magazine și cafenele, aș vrea să mă bucur mai mult de viața mea, în loc să stau în izolare. Oamenii sunt ciudați... nu le înțeleg motivația”, a spus ea.

Deceniile de guvernare comunistă și-au pus amprenta

Ezitarea în fața vaccinului anti-COVID este un fenomen global. Franța și Statele Unite, de exemplu, se luptă cu acesta și neîncrederea este în creștere și în unele țări asiatice, inclusiv Japonia. Dar fenomenul nu are o amploare la fel de mare ca în Europa Centrală și de Est.

Experții spun că oamenii din această regiune pot fi mai sceptici după deceniile de guvernare comunistă, care a erodat încrederea publicului în instituțiile de stat și a lăsat sistemele de sănătate subdezvoltate și slab finanțate.

Un sondaj al Comisiei Europene a arătat că cel puțin o persoană din trei în majoritatea țărilor din estul UE nu are încredere în sistemul de sănătate, comparativ cu media UE de 18%.

„Vaccinarea arată că umbra Uniunii Sovietice încă domină conștiința oamenilor. Unii trăiesc încă în teamă și neîncredere”, a spus Tomasz Sobierajski, sociolog la Universitatea din Varșovia.

Libertatea presei și libertățile civile au fost limitate, iar industria a fost controlată în mare măsură de stat în timpul guvernării comuniste, o moștenire acum agravată de influența crescândă a politicienilor populiști care „îi învață pe oameni să fie neîncrezători”, a spus Sobierajski.

Și politicienii au vina lor

În Slovacia, scepticismul față de vaccin a fost alimentat de politicieni din opoziție, inclusiv de fostul prim-ministru Robert Fico, care a spus că nu se va vaccina.

În Polonia, unde numărul cazurilor zilnice a atins cel mai mare nivel din luna mai, rata vaccinării este foarte scăzută mai ales în rândul publicului conservator care tinde să voteze pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Asta a lăsat guvernul cu un surplus de vaccinuri pe care țara le-a donat sau le-a vândut în străinătate.

În România, țara aflată pe locul al doilea pe lista ratei mortalității COVID-19 și unde numărul cazurilor zilnice s-a apropiat de 19.000 în această săptămână, aproximativ un adult din trei a fost vaccinat. Este a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, după Bulgaria. România are, de asemenea, cea mai mare rată de neîncredere din UE în sănătatea publică - 40%.

„Este de neimaginat, aici avem aproximativ 60 de pacienți, 90% dintre ei sunt cazuri de terapie intensivă care au nevoie de ventilație”, a spus Amalia Hangiu, șefa unei unități de primiri urgențe a unui spital din București.

„Dacă am respecta regulile și dacă ne-am fi vaccinat atunci când trebuia, nu am fi trăit o asemenea catastrofă”, a adăugat ea.

Totuși mulți oameni, inclusiv pensionara bulgară Raina Iordanova, rămân în continuare sceptici.

„Nu am făcut vaccinul și nici nu-l voi face. Nimeni nu știe ce se va întâmpla peste câțiva ani după administrare și nu vreau să mor acum”, a spus ea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md