14:58:52 25.07.2024
Stiri

De ce sprijină BERD reabilitarea căilor ferate din R. Moldova: Va spori securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene în cel mai mare port de la Marea Neagră - Constanța, precum și în cele de la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești

Actualitate 17.06.2024 14:09 Vizualizări786 Autor: Ziarul National
De ce sprijină BERD reabilitarea căilor ferate din R. Moldova: Va spori securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene în cel mai mare port de la Marea Neagră - Constanța, precum și în cele de la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi R. Moldova un împrumut de 18 milioane de euro, suplimentar la cele 23 de milioane de euro oferite în 2023 pentru proiectul care sprijină reabilitarea Coridorului Feroviar Nord-Sud.

Acordul privind noul împrumut a fost semnat săptămâna trecută la Chișinău, în timpul vizitei în R. Moldova doi înalți oficiali ai BERD - vicepreședintele bancar al BERD, Matteo Patrone, și noul director general al Băncii pentru Ucraina și R. Moldova, Arvid Tuerkner.

Finanțarea pentru reabilitarea căilor ferate sprijină eforturile Guvernului Republicii Moldova de a îmbunătăți rețeaua feroviară și de a asigura menținerea infrastructurii feroviare la standarde acceptabile pentru a facilita creșterea economică și integrarea regională, în contextul Coridorului Solidarității UE - Ucraina, care își propune să ofere o alternativă la rutele maritime pentru importurile și exporturile Ucrainei către Europa.

„Proiectul va spori securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene în cel mai mare port operabil de la Marea Neagră, Constanța, precum și în porturile din România, R. Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acestea au o capacitate de operare cumulativă care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export al Ucrainei”, arată BERD.

Menționăm că cei doi oficiali ai BERD au purtat la Chișinău discuții cu premierul Dorin Recean și cu membri de rang înalt ai Cabinetului său, precum și cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, Matteo Patrone și Arvid Tuerkner au semnat un acord pentru achitarea celei de-a treia tranșe, care este și ultima, de finanțare pentru proiectul „Deșeuri solide în R. Moldova”. Tranșa de 10,32 de milioane de euro, care va finanța investiții în Zona 1 de management al deșeurilor din sudul R. Moldova, face parte dintr-un împrumut de 25 de milioane de euro convenit în 2023 pentru a finanța îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor solide în trei regiuni. Împrumutul suveran al BERD este cofinanțat printr-un împrumut de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, precum și prin granturi de investiții de circa 15,34 de milioane de euro din fondul E5P.

Menționăm că, în calitate de cel mai mare investitor instituțional al Republicii Moldova, BERD a investit până în prezent peste 2,4 miliarde de euro în 176 de proiecte din țară.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md