05:53:07 08.12.2023
Stiri

CUTREMUR în Turcia: IGSU poate trimite 55 de salvatori cu 12 autospeciale și câini de căutare pentru a acorda asistență victimelor seismului devastator soldat cu peste 1 000 de morți

Actualitate 06.02.2023 13:27 Vizualizări877 Autor: Ziarul National
CUTREMUR în Turcia: IGSU poate trimite 55 de salvatori cu 12 autospeciale și câini de căutare pentru a acorda asistență victimelor seismului devastator soldat cu peste 1 000 de morți


Republica Moldova este gata să intervină în salvarea victimelor cutremurului devastator produs în această dimineață în Turcia și Siria, dar așteaptă un semn de la UE.

Inspectoratul General pentru Situații de urgență (IGSU) anunță că o echipă specializată în căutare și salvare urbană, cu 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție complet autonome și doi câini de căutare, este pregătită de intervenție.

În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter, care a lovit în această dimineață centrul Turciei și nord-vestul Siriei, Republica Moldova a primit solicitarea oficială a Guvernului Turciei și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre.

„Potrivit mecanismului european de intervenție la dezastre, Republica Moldova este în acest moment în așteptare. Încă din această dimineață, IGSU a transmit disponibilitatea pentru intervenția în Turcia către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Uniunii Europene și Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a oferi suport Guvernului Turciei, în misiuni de căutare-salvare a victimelor cutremurului produs în această dimineață. Participarea echipei a fost aprobată de președintele Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova și urmează să ajungă în zona afectată de cutremur, pe calea aerului”, arată IGSU, într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că Republica Moldova a solicitat UE și NATO punerea la dispoziție a unui avion care să transporte echipa de salvatori și tehnica necesară până la locul dezastrului.

„Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin șapte zile în zona afectată din Turcia. Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului”, precizează IGSU.

Mass-media din Turcia susține că peste 1 500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma unui cutremur violent, cu magnitudinea 7,8, care a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, provocând prăbuşirea a numeroase clădiri şi declanşând operaţiuni de căutare pentru salvarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md