22:46:11 19.04.2024
Stiri

Cum și unde a apărut Happy Face / Fața Zâmbăreață?

Știri 07.07.2018 16:20 Vizualizări3407 Autor: Ziarul National
Cum și unde a apărut Happy Face / Fața Zâmbăreață? Sursa: cunoastelumea.ro


Poetul și autorul Johannes V. Jensen a fost, printre altele, celebru pentru experimentele pe care le făcea cu forma scrierilor sale. Într-o scrisoare trimisă editorului Ernst Bojesen, în decembrie 1900, a inclus o față veselă și una tristă.

În filmul „Port of Call” al lui Ingmar Bergman din 1948, regizorul include o scenă în care nefericita Berit desenează cu rujul pe oglindă, o față tristă, foarte asemănătoare cu cea de azi, dar incluzând un punct pentru nas. În 1953 și 1958, fețe vesele au fost utilizate în campanii de promovare pentru filmele Lili și Gigi.

Fața zâmbitoare SMILEY a fost introdusă pentru prima dată în cultura populară, ca parte a unei promoții din New York, pentru postul de radio WMCA, începând din 1962. Ascultătorii care au răspuns telefonului „WMCA Băieții buni!” au fost recompensați cu un tricou „WMCA băieți buni”, care avea desenat pe el, o față fericită. S-au dat mii de astfel de tricouri si bluze galbene, cu puncte negre ca ochi, dar cu un zâmbet ușor strâmb, în loc de un zâmbet plin ca cel de azi.

Fața zâmbitoare așa cum o știm astăzi, a fost creată de către Harvey Ross Ball, un artist grafic american. În 1963, Harvey Ball a fost angajat de către Compania de stat Mutual Life Assurance din Worcester, statul Massachusetts, pentru a crea o față fericită cu scopul ridicării moralului angajaților. Ball a creat designul în zece minute și a fost plătit cu 45 de dolari (echivalentul a 330 de dolari în 2012).

Design-ul este atât de simplu încât cu siguranță au existat versiuni similare înainte de 1963. Cu toate acestea, desenul lui Ball, a devenit cea mai cunoscută versiune.

Desenul a fost popularizat în continuare și, la începutul anilor 1970, frații Bernard si Murray Spain din Philadelphia, l-au folosit într-o campanie pentru a vinde un produs nou. Au făcut două butoane, precum și căni de cafea, tricouri, abțibilduri și multe alte elemente inscripționate cu simbolul și fraza „O zi fericită”. 50 de milioane de insigne cu fața fericită au fost produse în 1972.

În 1972, francezul Franklin Loufrani a devenit prima persoană care a marcat legal fața zâmbitoare. Desenul era folosit pentru a evidenția părțile bune ale știrilor din ziarul France Soir. În 1996, fiul lui Nicolas Loufrani a preluat afacerea familiei și a transformat-o într-o corporație multinațională imensă.

În Marea Britanie, fața fericită a fost asociată cu cultura psihedelică de la Ubi Dwyer și Windsor Free Festival în anii 1970.

În prezent, desenul feței zâmbitoare este prezent în toate domeniile, formele și culorile.

Sursa: cunoastelumea.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md