14:39:08 15.06.2024
Stiri

Cum se va întoarce RĂZBOIUL lui Donald Trump împotriva sa SAU „Hainele cele noi ale împăratului”

Știri 27.02.2017 17:30 Vizualizări1551 Autor: Ziarul National


Cum se va întoarce RĂZBOIUL lui Donald Trump împotriva sa SAU „Hainele cele noi ale împăratului” Sursa: ziare.com

Deciziile lui Donald Trump din ultima perioada în ceea ce priveşte presa arată că Administraţia sa este sub asediu, iar toate acestea se vor întoarce împotriva sa.

O spune Errol Louis, gazdă emisiunii „Inside City Hall”, un talk-show politic difuzat de postul NY1, într-un editorial publicat pe site-ul CNN.

Este vorba, printre multe altele, despre decizia de vineri a Casei Albe de a interzice prezenţa mai multor instituţii de presă la o informare prezidenţială cu uşile închise, printre care CNN, New York Times, Buzzfeed, Politico şi Los Angeles Times, dar şi de anunţul de sâmbătă al lui Trump, care a spus că nu va participa la Dineul Corespondenţilor de la Casa Albă, eveniment care, an de an, adună sute de celebrităţi, politicieni şi jurnalişti de seamă.

În contextul în care Donald Trump a făcut multe afirmaţii publice false sau înşelătoare, în ciuda evidentelor conflicte de interese şi a legăturilor dubioase cu Rusia, Casa Albă a decis să lanseze un atac total împotriva instituţiilor de presă care au relatat în mod credibil despre greşelile şi slăbiciunile Administraţiei Prezidenţiale.

Presa se va alia

Ar trebui să ne aşteptăm ca presa să se alieze şi să lupte pentru dreptul publicului de a fi informat şi să scrie despre guvernare fără să se teamă de represalii din partea oficialilor, susţine Louis.

Associated Press şi Time s-au retras de la informarea prezidenţială când a devenit clar că Trump încearcă să pedepsească instituţiile de presă care îl deranjează.

Acest gest aduce aminte de un incident din 2009, când Administraţia Obama a încercat să îngrădească accesul Fox News la un interviu cu un oficial proaspăt numit la Casa Albă, Kenneth Feinberg.

A venit o replică promptă de la şefii ABC, CBS, CNN şi NBC, care au spus că vor renunţa şi ei la interviurile planificare cu Feinberg dacă nu este inclus şi Fox News. Aşa că, probabil, solidaritatea profesională între jurnalişti îşi va spune şi acum cuvântul.

Atacurile lui Trump nu se vor opri în curând

Însă nu este de aşteptat ca atacurile lui Trump la adresa presei să se oprească în curând, după cum a sugerat chiar el la o conferinţă de vineri.

„Vreau să ştiţi cu toţii că luptăm împotriva ştirilor false. (Jurnaliştii - n.red.) au obligaţia profesională, ca membri ai presei, să fie oneşti. Însă, după cum s-a văzut în timpul întregii campanii, chiar şi acum, ştirile false nu spun adevărul”, a declarat Donald Trump.

Este o variantă mai puţin dură de a numi presaă „gunoi”, după cum a făcut-o Trump în timpul campaniei sale prezidenţiale.

Nici consilierul republican, Steve Bannon, nu a fost mai elegant. „Presei ar trebui să îi fie ruşine, să tacă din gură o perioadă şi doar să asculte. Presa are integritate zero, inteligenţă zero şi nu depune niciun fel de efort”, declara el recent pentru The Times.

După cum ştie orice reporter experimentat, acest tip de discurs, cu insulte inutile, este sunetul scos de politicieni atunci când adevărul îi face să se simtă încolţiţi şi inconfortabil. Acest sunet, de fapt, este un semnal că jurnaliştii trebuie să riposteze.

Şi aşa se va şi întâmpla, notează Errol Louis. În Administraţia Trump există prea multe conflicte de interese financiare ca să fie ignorate, iar eforturile Casei Albe de a îngrădi libertatea jurnaliştilor să relateze despre implicarea Rusiei în alegeri este un motiv de a lua atitudine.

Casa Albă în mandatul lui Trump reprezintă un colos de subiecte pentru jurnaliştii de investigaţii, datorită faptului că preşedintele inventează aproape zilnic tot felul de lucruri şi postează pe Twitter informaţii false.

Instituţiile de presă au obligaţia să atragă atenţia publicului atunci când Trump spune minciuni, iar aici începe conflictul.

Minciunile lui Trump au ieşit la iveală

De exemplu, după ce Trump a spus că şi-a pierdut sute de prieteni în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, jurnalistul Mike Daly l-a rugat să numească unul singur, însă nu a primit un răspuns nici până în ziua de astăzi.

Trump a mai susţinut că în acea zi tragică a văzut mii de musulmani sărbătorind pe stradă, însă şi acest lucru s-a dovedit a fi fals.

Preşedintele a mai spus că serviciile de informaţii habar nu au cine s-a aflat în spatele atacurilor informatice din timpul campaniei prezidenţiale, într-un moment în care acestea ştiau foarte bine că Rusia a fost de vină. Ca să nu mai vorbim de aşa-zisul atac terorist din Suedia şi câte şi mai câte.

Personalul de la Casa Albă, prea laș să îl dezveţe pe Trump de obiceiul de a inventa lucruri, este ocupat să lămurească afirmaţiile confuze ale preşedintelui şi să pornească lupte de necâștigat cu organizaţiile de presă.

Este o muncă ce nu poate da rezultate, dar care le va oferi jurnaliştilor nenumărate ocazii de a spune o poveste veche într-o varianta modernă. Va fi că în „Hainele cele noi ale împăratului” când, mai devreme sau mai târziu, oamenii vor afla adevărul, conchide Louis.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md