22:59:40 19.01.2020
 
Stiri

Cum explică EXPERȚII scumpirea cartofilor. Când se vor ieftini aceștia

Economie 15.05.2019 14:21 Vizualizări2695 Autor: Ziarul National
Cum explică EXPERȚII scumpirea cartofilor. Când se vor ieftini aceștia


Prețurile mari la cartofi pe piața din R. Moldova sunt cauzate de o producție mai mică în acest an, dar și de faptul că rezervele de aceste legume s-au diminuat. Unii experți consideră că prețurile vor scădea în următoarele două săptămâni, când vor intra pe piață cartofii noi.

Potrivit expertului în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, în R. Moldova nu se produc suficienți cartofi, iar cei de import, care se găsesc acum în magazine, au, de cele mai multe ori, o calitate îndoielnică.

„Situația poate fi caracterizată ca un punct nevralgic în sectorul vegetal, în condițiile în care noi nu suntem autosuficienți la producerea de bunuri, care au nișe mai mari pe piața din R. Moldova. Rezervele în acest an s-au micșorat. Acum este o perioadă specifică când toți încearcă să comercializeze stocurile din anul trecut și să cumpere cartofi din anul 2019. În prezent avem pe piață cantități nu foarte mari de cartofi de proveniență străină, de calitate discutabilă. Prețurile sunt mai mari, pentru că avem goluri pe piață. Cartofii de producția din anul 2019 ajung pe rafturi și în piețe mai greu. În anii trecuți, în luna mai, prețurile la cartofi erau mai mici. Unii producători tradiționali au plantat în acest an suprafețe mai mici de cartofi, deși primăvara a fost timpurie și au fost condiții destul de bune pentru a produce cartofi timpurii”, a afirmat expertul, citat de radiochisinau.md.

De prețurile mari la cartofi în această perioadă ar fi de vină politicile statului în domeniul agriculturii. „În 2016-2017, producătorii agricoli vindeau cartofii la preț de 1 – 1,5 lei, un preț mizer. În 2018, s-a micșorat producția acestor legume, pentru că oamenii nu mai vor să cultive cartofi. Dar a mai apărut și problema micșorării cu 30 %. producției la cartofi în UE. Chiar și așa, această situație putea fi evitată. S-a știut că avem deficit de cartofi pe piață, de aceea trebuia să se ofere stimulente pentru cei care cultivă cartofii timpuri: să li se ofere unele subvenții”, consideră președintele Federației Naționale a Agricultorilor, Valeriu Cosarciuc.

În medie, în anii favorabili agriculturii, producția anuală de cartofi în R. Moldova este de circa 350 de mii de tone.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Voila 16.05.2019 05:25

Pe primul loc stau actele legislative de calitate şi cei care le produc. Iar cu cartofii Dumnezeu cu mila.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md