16:58:13 29.03.2024
Stiri

Cu păsări-GIGANT în propria curte: Afacerea unui tânăr de la Cișmichioi

Economie 21.05.2019 09:50 Vizualizări2975 Autor: Ziarul National
Cu păsări-GIGANT în propria curte: Afacerea unui tânăr de la Cișmichioi ENPARD Moldova


S-a întors acum trei ani în satul natal, Cișmichioi din UTA Găgăuzia, și a vrut să facă ceva pentru a contribui la dezvoltarea localității.

S-a întrebat atunci ce l-ar convinge pe un turist care vizitează Găgăuzia să parcurgă kilometri de drum prost pentru a ajunge practic în extrema sudică a țării? O mini-menajerie unde cresc struți, s-a gândit Dmitri Ianul și a acționat.

Prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Cișmeaua Sudului, în care se regăsesc reprezentanți ai administrației locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din cele trei localități membre - Etulia, Alexandru Ioan Cuza și Cișmichioi - Dmitri a obținut finanțare de la Uniunea Europeană ca să-și inițieze afacerea.

„Struții sunt exotici și ușor de crescut”, explică tânărul de a ales această afacere. Citise cu ani în urmă că anume aceasta ar fi o idee de afacere profitabilă: struții nu necesită amenajări și hrană specială, cresc rapid, trăiesc mult, se îmbolnăvesc greu și se vând scump, nu doar carnea și ouăle, dar și penele, pielea – considerată produs de lux.

Dmitrii a obținut suport financiar pentru contribuția sa la dezvoltarea unei rute turistice în regiune. Mica menajerie de struți a fost amenajată în grădina casei părintești, de unde tânărul a scos vița-de-vie și copacii pentru a face loc păsărilor-gigant, care au nevoie de un teren lung de minimum 40 de metri pentru a alerga, a fi în formă.

Până să cumpere cei șase pui, Dmitri nu văzuse niciodată struți și nici nu mâncase carne sau ouă. Deocamdată, nici familiei, nici vecinilor nu le vine a crede că puii care aleargă în spatele casei sunt cele mai mari și mai rapide păsări de pe pământ. Într-un an de zile vor cântări peste 100 de kilograme și vor fi mai înalți decât o bună parte dintre persoanele adulte.



Pentru a se documenta, Dmitri a mers în mai multe vizite de studiu. În România și Bulgaria a văzut cum funcționează GAL-urile de acolo și ce impact au acestea în dezvoltarea comunităților. În Polonia s-a documentat mai ales în privința dezvoltării turismului ca sursă de venit. L-a impresionat felul în care pot fi organizate puncte de atracție turistică chiar acolo unde ar părea că nu există nimic de văzut sau de făcut.

A revenit acasă cu idei care au prins viață și care se regăsesc pe traseul turistic al GAL-ului din care face parte localitatea sa. O rută bogată în aventuri și experiențe locale: valorificarea locului unde a fost descoperit scheletul mamutului aflat la Muzeul de etnografie din Chișinău; construirea unui turn-observator la periferia satului unde se află singurul loc din Moldova de unde se văd munții Dobrogei din România; implicarea turiștilor în diferite activități tradiționale, cum ar fi mulsul oilor și producerea brânzei la stână, culesul strugurilor și zdrobitul acestora, adunatul porumbului de pe câmp și pregătirea mămăligii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md