17:27:43 29.11.2023
Stiri

Controale REPETATE // Mai mult de o treime din producători continuă să vândă „plăcinte cu brânză” FĂRĂ BRÂNZĂ: Consumatorii, îndemnați să citească atent eticheta și să reclame cazurile la ANSA

Actualitate 21.11.2023 12:03 Vizualizări820 Autor: Ziarul National
Controale REPETATE // Mai mult de o treime din producători continuă să vândă „plăcinte cu brânză” FĂRĂ BRÂNZĂ: Consumatorii, îndemnați să citească atent eticheta și să reclame cazurile la ANSA ANSA


Mai mult de o treime din cei 75 de operatori din domeniul fabricării plăcintelor, verificați inopinat de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), continuă să utilizeze, în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.

Operatorii care au admis abateri au fost amendați cu 175 de mii de lei.

ANSA precizează că numărul agenților economici prinși pe picior greșit este mai mic decât în luna februarie curent, atunci când 80% din unitățile de producere a plăcintelor din republică mințeau consumatorii că le vând plăcinte cu brânză.

Potrivit ANSA, în perioada lunilor aprilie - octombrie 2023, volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2022, 2021 și 2020.

„Cifrele demonstrează că operatorii din domeniul alimentar renunță la a utiliza în fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă”, este concluzia ANSA.

Instituția atrage atenția tuturor operatorilor că este interzisă utilizarea denumirii „Plăcintă cu brânză” sau „Plăcintă cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conține brânză de vaci sau conține un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.

Totodată, agenții economici sunt obligați să indice denumirea exactă a ingredientelor, iar în cazul produselor alimentare prezentate în formă nepreambalată spre vânzare, informația privind toate ingredientele utilizate trebuie scrisă pe un afiș, anunț, broșură, catalog sau în altă formă și să fie plasată într-un loc vizibil și accesibil consumatorilor.

ANSA îndeamnă și consumatorii să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor. În cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, consumatorii pot depune o petiție la orice subdiviziune teritorială ANSA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md