04:59:22 17.04.2024
Stiri

Complex rezidențial inedit, pe teritoriul fostei fabrici „Mezon”. Expertul român Dan Ștefănache, despre „PUZ Mezon”: „Teritoriul unde există galeriile subterane va fi examinat profund și complex”

Actualitate 07.02.2024 12:35 Vizualizări1263 Autor: Ziarul National
Complex rezidențial inedit, pe teritoriul fostei fabrici „Mezon”. Expertul român Dan Ștefănache, despre „PUZ Mezon”: „Teritoriul unde există galeriile subterane va fi examinat profund și complex”


Mai mulți experți în domeniul arhitecturii și urbanismului, inclusiv din România, cred că edificarea unui complex rezidențial și a unei grădini pe teritoriul foste fabrici „Mezon”, aflată acum în paragină, este posibilă doar în urma unei expertize amănunțite. Faptul că o parte din teren se află pe deasupra galeriilor unei mine nu înseamnă că nu se poate de construit.

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) prezintat spre consultări publice de Pretura Râșcani pe 5 februarie curent, pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Matei Basarab – Florilor – Studenților – bd. Moscova urmează să fie construit un complex rezidențial și o grădiniță. Nemijlocit, „PUZ Mezon” prevede transformarea unei zone industriale într-una mixtă, care va avea funcții rezidențiale cu dotări suplimentare și infrastructură asociată (comerț/oficiu/servicii), precum și funcții educaționale. În plus, teritoriul clinicii abandonate ar urma să fie transformat într-o zonă cu funcție rezidențială, informează Tribuna.

Experții consideră că „PUZ Mezon” reprezintă o soluție la problemele din regiune, or actualmente acolo se află mai multe depozite, construcții în paragină, zone insalubre. Conform proiectului, o parte din construcții sunt amplasate pe mină, ceea ce la fel trezește îngrijorarea locuitorilor.

Solicitat de Canal 5, â

Specialistul-geotehnic din România, Dan Ștefănache, a declarat pentru Canal 5 că terenul unde există galerii subterane va fi examinat profund.

„Zona fără galerii este un proiect normal, iar zona cu galerii – un proiect care va fi atent gândit pentru a fi materializat. Or noi, în calitate de specialiști, putem clarificăm care sunt riscurile. Or la riscul minimal investitorul își propune să găsească soluții pentru a rezolva și a îndepărta acest risc. Teritoriul unde există galeriile subterane va fi examinat extrem de profund și complex”, a spus Dan Ștefănache.

Și arhitectul Denis Nedeoglo, membru al Consiliului orășenesc de arhitectură, crede că „PUZ Mezon” este o soluție potrivită și necesară.

„PUZ Mezon” este deschiderea căilor spre soluționarea tuturor întrebărilor. Fără acest pasnu va avea loc nicio investiție. Problema ce ține de mină și construcțiile de aici nu vor dispărea de la sine. Statul nu are bani pentru a veni cu soluții, de aceea trebuie să dăm undă verde investițiilor. Anume investitorii vor face o expertiză aprofundată. Sunt convins că toate construcțiile vor fi nu doar moderne, deosebite, dar și sigure. Niciun investitor nu ar risca să facă altfel. Undă verde pentru investiții – un mecanism real pentru eliminarea riscurilor și readucerea teritoriului la o dezvoltare urbană!”, a precizat arhitectul.

Și ex-directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova, Ion Ștefăniță, a declarat că cea mai mare parte a terenului respectiv se află în paragină. Există clădiri vechi, nefuncționale, dar și depozite ale unor companii. Acest lucru creează incomodități locuitorilor din zonă, deoarece e vorba de un trafic intens de camioane marfare.

„În zona respectivă urmează să fie implementat conceptul brown fields revitalization, ceea ce semnifică revitalizarea așa-numitelor zone ruginii. Pe terenul fostului perimetru industrial se propun noi funcționalități socio-culturale și educaționale, rezidențiale și comerciale. Toate acestea vor fi edificate într-un cartier cu grădină, cu fațade și acoperiș verde. Vor fi case pasive cu mai multă eficiență energetică. Acest proiect mi-a adus aminte de un concept din orașul german Heidelberg. E vorba de noi sectoare creative și confortabile citadinilor. E și firesc să existe anumite voci gălăgioase. Așa e în democrație”, a punctat Ștefăniță.

Ansamblul mixt urbanistic ce urmează să apăra în perimetrul străzilor Matei Basarab-Florilor-Studenților-bd. Moscova și va fi dotat cu toată infrastructura necesară: terenuri de joacă pentru copii, zone de odihnă pentru maturi, spații verzi și mai multe locuri de parcare decât apartamente. Clădirile vor fi amplasate cu respectarea normelor de insolare și iluminare naturală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md