20:24:15 03.07.2020
 
Stiri

„Finpar Invest”: Cine sunt judecătorii care l-au „împroprietărit” pe Plahotniuc?

Anticorupție 26.11.2015 11:38 Vizualizări4103 Autor: Mariana Rață
„Finpar Invest”: Cine sunt judecătorii care l-au „împroprietărit” pe Plahotniuc?


Judecătorii Curții de Apel Chișinău, care acum două zile, pe 24 noiembrie curent, au recunoscut ca legală încheierea emisă pe 17 iunie curent de la Judecătoria Buiucani prin care Agenția Proprietății Publice a fost obligată să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu „Finpar Invest” asupra unui teren de 1,17 hectare de pe strada Ghioceilor din capitală, sunt Ion Muruianu, Ana Gavriliță și Nelea Budăi, cunoscuți opiniei publice pentru problemele grave de integritate pe care le au.

Ion Muruianu, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, este vizat în mai multe dosare pierdute de R. Moldova la CEDO.

De asemenea, magistratul a fost vizat în 34 de plângeri depuse la Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ana Gavriliță, de asemenea, are șase dosare pierdute la CEDO. Anterior, ea a fost acuzată că ar fi dispus achitarea de către o firmă a unui împrumut de patru milioane de lei în baza unor acte false.

Și numele judecătoarei Nelea Budăi este binecunoscut opiniei publice. Magistrata s-a făcut remarcată grație proprietăților pe care le deține. Ea este proprietara unei case, estimată de experți la peste cinci milioane de lei.

Magistrata apare frecvent în rapoartele CSM privind procedurile disciplinare iniţiate pe marginea unor decizii îndoielnice, însă nu a fost niciodată sancţionată. De exemplu, acum doi ani, vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vadim Vrabie, a depus o sesizare la CSM referitor la acţiunile judecătoarelor Nelea Budăi şi Nina Traciuc, invocând că acestea ar fi admis probe presupus false în examinarea dosarului „Moldtranselectro” – „Termoelectrica”. Aceste acţiuni ar fi dus la majorarea nefondată a datoriei întreprinderii de stat din Moldova faţă de compania românească.

Oficial, „Moldtranselectro” îi datorează companiei „Termoelectrica” 32 de milioane de dolari pentru curentul livrat în anii 1999-2001. În urma unor procese, întreprinderea moldovenească s-a pomenit că mai are de achitat, pe lângă această sumă, încă 15 milioane de dolari unei firme din Bucureşti, care ar fi primit în cesiune de la „Termoelectrica” o parte din datorie. Într-o hotărâre adoptată la 18 decembrie 2012, CSM a constatat că dosarul este încă la etapa examinării, de aceea verificarea celor invocate de vicedirectorul SIS ar constitui „o imixtiune în activitatea de înfăptuire a justiţiei“.

Nelea Budăi figurează printre judecătorii vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba de cazul unei femei sterilizate fără permisiunea ei în maternitate, care a primit compensaţii derizorii în instanţele naţionale, pentru malpraxis. CEDO a dictat despăgubiri de 12 000 de euro.

În prima instanță, firmei „Finpar Invest” i-a făcut „dreptate” judecătoarea de la Buiucani, Galina Moscalciuc, cea care l-a absolvit de pedeapsă pe polițistul Ion Perju, judecat pentru că l-ar fi omorât pe Valeriu Boboc.

Tot Moscalciuc a fost vizată și de fosta ministră a Educației, Maia Sandu, care a acuzat-o că ar fi emis o hotărâre prin care i-a interzis să îl concedieze pe un director de școală profesională, ajuns la pensie.

Judecătoarea Galina Moscalciuc a examinat anterior și o cauză civilă prin care prim-vicepreședintele Parlamentului de atunci, Vlad Plahotniuc, solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.

Precizăm că, pe 24 noiembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a obligat Agenția Proprietății Publice să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu „Finpar Invest” asupra unui teren de 1,17 hectare de pe strada Ghioceilor din capitală. De menționat că pe acest teren sunt amplasate sediile celor două grupări media care îi aparțin lui Vlad Plahotniuc și care includ patru televiziuni și trei posturi de radio.

Potrivit unei investigații a RISE Moldova, „Finpar Invest” SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, a fost fondată în 1993, cu denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor și reabilitare a minorilor „MINOR” SRL, cu un capital social de 35 de mii de ruble.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Mihai 26.11.2015 12:27

Lasati ca si asa sunt multe terenuri in proprietatea primariei care stau in paragina si sunt neingrijite. Si plus, pe acel teren se afla o companie care achita taxe la stat si ofera locuri de munca. Care ar fi problema daca s-ar afla in proprietate privata? Mi-ar fi interesant sa aflu cu ce pret a fost cumparat de Filat terenul de la Ipteh prin anii 90.

Andrei 26.11.2015 12:34

Decizia e una legala perfect, nu a fost luat cu japca terenul, dimpotriva o pirloaga se transforma in ceva modern, in care s-a investit bani pentru constructie, asa ca nu vad problema pentru ce s anu-i fie vandut acest teren.

Dragos 26.11.2015 13:33

Iata unii dintre adevaratii teroristi din tara lui Despot-voda-Plahatniuc demn de cartea Ororilor, Pradaciunilor si de Tribunalul de la Haga!!!

ion 26.11.2015 14:39

Judecătoarea G.Moscalciuc a absolvit facultatea de drept a USM în torentul meu, însă pe parcurs de 4 ani nu am văzuto nici odată la lecții și nici la examine. Nu figura în nici un borderou a celor 5 grupe a torentului. Nu a susținut cu noi nici examinele de stat și sa prezentat doar la balul de absolvire.

Oleg 26.11.2015 15:28

Moldova tara de debili, nu si ce daca acel petic de pamint a fost cindut, ce la furat, la luat cu forta, la cumparat si banii au venit la stat, era mai bine sa stea acolo si sa nu aduca folos la nimeni ? Plus ca acolo s-au investit bani si sa contruit cladiri, s-au creat locuri de munca, etc

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md