Cine au fost MARII ABSENȚI de la recepția oferită de președintele Timofti
Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a oferit pe 27 august o recepție cu prilejul aniversării a 25-a a Independenței R. Moldova, însă nu toți liderii de partide au binevoit să fie alături de șeful statului la Palatul Republicii.
Printre marii absenți de la acest eveniment, precedat de parada militară fastuoasă din Piața Marii Adunări Naționale, s-au numărat liderii celor două partide de guvernământ, Marian Lupu (Partidul Democrat), Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), dar și fostul președinte al țării, Vladimir Voronin. Nu a fost prezent nici președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Totuși, cea mai notabilă absență a fost cea a lui Vladimir Plahotniuc, coordonatorul coaliției de guvernare, fostul candidat al majoritații parlamentare pentru funcția de premier al R. Moldova, respins de Timofti.
În schimb, la recepție au fost prezenți președintele Parlamentului, Andrian Candu, dar și premierul Pavel Filip, alături de care, în dimineața zilei de 27 august, șeful statului a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar ulterior a urmărit parada militară din PMAN.
Președintele Timofti a rostit un discurs în cadrul recepției și a remarcat că, acum 25 de ani, ne-am rupt definitiv de „trecutul dictatorial”.
„Declarația de Independență, semnată de cei 278 de deputați din primul Parlament ales democratic, supranumit de noi Parlamentul Independenței, a inspirat generații întregi, prin lecția de voință politică, curaj civic și patriotism pe care au dat-o. Documentul istoric, care ne-a poziționat ca identitate statală și națională, a pus piatra de temelie a unui stat, care urma să se fortifice, dar și să-și justifice dreptul la existență pe harta lumii.
Iată de ce ziua de astăzi se asimilează, în primul rînd, cu recuperarea identității și demnității naționale, cristalizate în simbolurile esențiale ale statului – Imnul, Limba română, Tricolorul, Constituția. Am plătit scump pentru Libertate și Independență, iar Democrația a devenit răsplata pentru toate suferințele pe care le-am avut până acum – deportări, umilințe, războiul de pe Nistru. Avem încredere în Democrație, în tot ceea ce ne poate oferi ea, dacă politicienii vor ști să facă politica în interesul societății, dar nu al lor personal, să garanteze respectarea legii și a instituțiilor statului. Acesta ar fi un exemplu bun pentru întreaga noastră societate.
…Apropierea de familia europeană, acolo unde neîndoielnic ne este locul, este cea mai mare garanție a independenței și prosperității R. Moldova, iar integrarea în UE trebuie să fie un vis comun și cu izbândă.
Astăzi, traversăm un context marcat de evoluții îngrijorătoare pe dimensiunea securității regionale și internaționale, dar și schimbări în propriul sistem politic. Ne așteaptă o toamnă electorală. Astfel, acum mai mult ca oricând, țara are nevoie, de cârmuitori înțelepți și integri.
… Totodată, să fie clar tuturor că Moldova va continua parcursul european și acesta trebuie să fie cel mai vizibil accent al politicii naționale și externe. Sunt ferm convins că vom putea valorifica împreună toate oportunitățile pe care ni le oferă familia europeană, Europa liberă și unită. Ajunși la această oră de bilanț al unui pătrar de secol din istoria statului, suntem obligați să ne uităm cu încredere spre viitor, să veghem ceea ce am reușit să obținem până acum – Democrația – care este cea mai frumoasă artă a guvernării. Este în puterea noastră să ne conjugăm eforturile pentru a face țara puternică, pentru a deveni demni și respectați în lume”, se mai arată în discursul lui Nicolae Timofti.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”