18:06:43 14.08.2020
 
Stiri

Cine ar putea fi viitorul GUVERNATOR al BNM? Tandemul Dodon-Platon ar pune la cale un nou scenariu de devalizare a unui miliard de dolari din BNM

Actualitate 16.07.2020 17:43 Vizualizări1753 Autor: Ziarul National
Cine ar putea fi viitorul GUVERNATOR al BNM? Tandemul Dodon-Platon ar pune la cale un nou scenariu de devalizare a unui miliard de dolari din BNM


Ultimele acțiuni ale structurilor statului, începând de la eliberarea din penitenciar al aşa-zisului raider nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon și până la presiunile asupra Băncii Naționale a Moldovei (BNM), demonstrează existența unui plan pus la cale de președintele Igor Dodon, care după ce a preluat controlul practic asupra tuturor instituțiilor statului ar vrea acum să controleze și BNM, cu scopul organizării unui nou jaf bancar, scrie site-ul democracy.md.

Potrivit sursei citate, presiunile asupra BNM și intenția lui Igor Dodon de a prelua controlul asupra banilor gestionați de BNM ar fi ieșit la iveală imediat ce preşedintele și-a asigurat guvernarea, adică la sfârșitul anului 2019.

„Prima rândunică” a fost „ideea” lansată de șeful statului ca o parte din rezervele BNM să fie transferate în bugetul de stat pentru proiecte de infrastructură. Cu alte cuvinte, rezerva valutară a țării, care este principalul scut al țării în caz de criză economică, sau devalorizarea monedei naționale, să treacă în gestiunea guvernului, sau mai exact a lui Igor Dodon, subliniază aceeaşi sursă.

„Ideea a fost atât de stupidă, iar scopul ei atât de vădit, încât nu a fost susținută nici măcar de subalternii lui Dodon, astfel încât a fost nevoit să renunțe".

Ulterior, Dodon și-a făcut un aliat - pe Veaceslav Platon, cel mai mare „specialist” în devalizări din întreg spațiul CSI, notează democracy.md.

„Platon a fost surprins în timp ce îi explica procurorului general Alexandr Stoianoglo cum să deposedeze de acțiuni investitorii „Victoriabank”. Ceea ce nu s-a strecurat în presă este însă schema lui Platon cum să fie devalizată BNM. De un miliard de dolari, adică o treime din rezervele valutare ale țării. O nimica toată pentru unul de talia lui Platon. Iar de îndată lui Dodon i-au sclipit ochii.

Doar că situația e mai complicată decât pare la prima vedere. BNM a rămas una din puținele instituții asupra căreia Igor Dodon nu a preluat controlul. Iată de ce, prima acțiune din scenariul Dodon-Platon este schimbarea conducerii BNM prin înlocuirea actualului guvernator Octavian Armașu cu o persoană obedientă și anume deputatul socialist Vladimir Golovatiuc. În acest scop au început deja presiuni asupra conducerii BNM. Perchezițiile de joi, anunțate de CNA, sunt fdoar un element al acestora.

Nu a rămas foarte mult timp până când scopul și miza acestor atacuri, și scenariul pus la cale vor fi vizibile pentru oricine. În acest context, este puțin probabil ca Fondul Monetar Internațional, care a inițiat recent discuții în vederea semnării unui nou acord cu R. Moldova, va fi de acord să mai finanțeze o guvernare care vrea să fure rezervele valutare ale statului", conchide sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.08.2020 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Praful lui Dodon în ...

10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md