11:29:52 24.01.2018
Stiri

Cinci state în frunte cu Franţa vor să schimbe regulile în Schengen. Iată ce urmăresc

Știri 14.09.2017 08:30 Vizualizări798 Autor: Ziarul National
Cinci state în frunte cu Franţa vor să schimbe regulile în Schengen. Iată ce urmăresc Sursa: ziare.com

Franţa, Germania, Austria, Danemarca şi Norvegia, toate state membre a spaţiului Schengen, cer flexibilizarea regulilor privind reintroducerea controalelor la frontierele interne ale zonei de liberă-circulaţie, atunci când sunt justificate de ameninţări de securitate.

Statele consideră că regulile actuale sunt prea rigide în faţa intensificării ameninţării teroriste, în special pentru că limitează la şase luni perioada de reintroducere a controalelor în cazul unei „ameninţări grave”, arată un document intern obţinut de AFP.

„Această restricţie nu este adaptată nevoilor în contextul unei ameninţări teroriste pe termen lung”, afirmă ţările în textul comun pe care îl vor prezenţa joi, la Bruxelles, în marja unei reuniuni a miniştrilor de Interne din UE.

„Cerem Comisiei să prezinte o propunere de legislaţie pentru amendarea dispoziţiilor Articolului 25” al Codului Schengen, care fixează condiţiile pentru reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, atunci când există o „ameninţare gravă” la adresa securităţii, arată cele cinci state.

Aceste ţări solicită, în primul rând, ca perioada maximă de reintroducere a controalelor la frontiere, în prezent limitată la şase luni sau doi ani în cazuri excepţionale, să fie mărită la doi ani şi, în mod excepţional, la patru ani.


În prezent, în Spaţiul Schengen, numai Franţa a reintrodus controale la frontiere din cauza ameninţării teroriste.

Reintroduse după atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, aceste controale au fost prelungite de mai multe ori, din cauza noilor atacuri teroriste din Franţa. Data-limita fixată în prezent este 31 octombrie 2017.

Austria, Germania, Danemarca, Suedia şi Norvegia au reintrodus controalele din cauza afluxului de migranţi. Derogările excepţionale obţinute de aceste ţări expiră şi ele pe 11 noiembrie 2017.

Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri că nu va exista o nouă prelungire din motive legate de migraţie. CE s-a declarat, însă, „deschisă” să discute motive pentru ameliorarea regulilor actuale ale codului Schengen, atunci când este vorba de motive de securitate.

Sursa: ziare.com

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
23.01.2018 14:00 Ziarul National Octavian Țâcu // Ce ar spune Machiave...

22.01.2018 08:50 Nicolae Negru Va îndrăzni mielul moldav să tragă de...

19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md