05:42:11 20.10.2020
 
Stiri

CHILIPIR de 22 de milioane de lei pentru o firmă cu 14 angajați, afiliată soției directorului ASP: Va confecționa 300 de mii de combinezoane de protecție pentru medici: „A propus 72 de lei pentru un combinezon”

Actualitate 17.09.2020 15:59 Vizualizări2368 Autor: Ziarul National
CHILIPIR de 22 de milioane de lei pentru o firmă cu 14 angajați, afiliată soției directorului ASP: Va confecționa 300 de mii de combinezoane de protecție pentru medici: „A propus 72 de lei pentru un combinezon”


O firmă cu doar 14 angajați, afiliată soției directorului Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, urmează să confecționeze 300 de mii de combinezoane de protecție pentru medici, după a a câștigat o licitație anunțată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Suma contractului este de peste 22 de milioane de lei, informează Jurnal TV.

Directoarea unei companii concurente spune că firma câștigătoare nu a a efectuat testele necesare care să certifice calitatea produselor destinate protejării medicilor. După anunțarea câștigătorului licitației, compania „Portavita SRL”, administrată de Lilia Ranogaeț, a depus o contestație la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate în care acuză faptul că acel concurs pentru confecționarea combinezoanelor de protecție maximă ar fi fost trucat, iar firma câștigătoare, „Tetis International”, nu a prezentat certificate de calitate.

Potrivit Liliei Ranogaeț, combinezoanele destinate medicilor care luptă contra coronavirusul sunt produse catalogate ca fiind de gradul trei, asigurând o protecție chimică și biologică. Din acest motiv, ele trebuie să fie neapărat testate, iar procedura de certificare poate fi executată doar de organizații autorizate, care sunt incluse în jurnalul Comunității Europene. Cât despre preț, Lilia Ranogaeț spune că firma „Tetis International” a propus un cost de 72 de lei pentru un combinezon de protecție, iar acesta este nerealist din punct de vedere economic. Doar prețul materiei prime, fără cheltuielile pentru manoperă, electricitate, taxe, impozite și transport, se ridică la 75 de lei per unitate, spune Ranogaeț.

Totodată, deși câștigătoarea licitației este compania „Tetis International” SRL, firma care va confecționa combinezoanele va fi „Arbutic SRL”, care aparține Evelinei Zara, soția directorului ASP, ex-șef al Agenției Medicamentului, Vladislav Zara. „Arbutic SRL” are doar 14 angajați, iar Lilia Ranogaeț spune că din cauza capacității mici de producție, această firmă intermediară ar putea să confecționeze maximum 500 de combinezoane pe zi, iar pentru ca necesitățile Ministerului Sănătății de 307 mii de unități să fie satisfăcută ar fi nevoie de peste 600 de zile.

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, care a organizat licitația, a explicat că modalitatea de evaluare aplicată în cadrul concursului a fost cel mai mic preț fără TVA și corespunderea tuturor cerințelor, iar „Tetis International” a propus cel mai bun preț.

Jurnal TV precizează că, acum o lună, Evelina Zara, proprietara firmei intermediare, a devenit asociată cu fostul deputatul PD, Eugeniu Nichiforciuc, în compania „ECO PROFELECTRIC”, unde Nichiforciuc deține 50%, iar Zara – 25%.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

12.10.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine mai are nevoie ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md