15:17:38 24.05.2019
 
Stiri

Cetățenii R. Moldova consumă, în medie, de DOUĂ ori mai multă sare decât recomandă OMS: Ce boli provoacă acest consum exagerat de sare și ce recomandă specialiștii

Social 14.11.2018 09:38 Vizualizări739 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova consumă, în medie, de DOUĂ ori mai multă sare decât recomandă OMS: Ce boli provoacă acest consum exagerat de sare și ce recomandă specialiștii

În Republica Moldova, consumul mediu de sare depășește de două ori cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), arată un studiu privind consum alimentar de sare în Republica Moldova, lansat ieri la Chișinău.

Potrivit cercetării, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi, pe când OMS recomandă nu mai mult de 5 grame de sare pe zi. Nivelul de consum este mai mare în rândul bărbaților - 11,5 grame pe zi, în rândul femeilor acesta fiind de 10,3 grame pe zi.Potrivit autoritorilor studiului, pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. O persoană consumă în medie 333 de grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare.

Totodată, a cincea parte din populație a consumat crenvurști, salamuri și lebărvurști, iar aproape o pătrime au consumat cașcaval timp de 2–4 zile pe săptămână, adăugând 1,88 g de sare cu fiecare 100 g de produs consumat.Și acest lucru se întâmplă pe fonul unui consum redus de fructe și legume, când peste jumătate din populația participantă la studiu sau 56,4% a raportat că mănâncă mai puțin de cinci porții de fructe și legume pe zi.

Consumul exagerat de sare duce la apariția unor boli netransmisibile care constituie principala cauză de deces în Republica Moldova, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a morbidității și mortalității populației, fiind responsabile pentru fiecare al doilea deces în 2016.

Tensiunea arterială crescută și regimul alimentar nesănătos sunt principalii factori de risc pentru o bună parte din povara bolilor cardiovasculare în Republica Moldova. Drept urmare, autoritățile și-au propus să reducă, până în anul 2025, consumul de sare cu 25%.

Specialiștii recomandă cetățenilor să nu pună sarea pe masă, să reducă cantitatea de sare adăugată la prepararea bucatelor, să folosească ierburi aromatice în loc de sare la prepararea bucatelor și să reducă sau să evite consumul alimentelor fabricate și a gustărilor bogate în sare.

Studiul, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), a avut drept scop stabilirea nivelului mediu curent al consumului de sare (sodiu), potasiu și iod prin intermediul testării urinei colectate pe parcursul a 24 de ore într-un eșantion randomizat de populație adultă (cu vârsta de 18–69 ani). Eșantionul final a constituit 858 de participanți, iar datele au fost colectate în 2016. Studiul a fost realizat de Organizația Mondială a Sănătății cu sprijinul financiar al Agenției elvețiene pentru dezvoltare și cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Suport pentru consolidarea guvernării și a dialogului privind politicile în sectorul sănătății – a doua etapă”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md