06:27:58 03.12.2021
Stiri

VIDEO Chişinăuenii au făcut coadă s-o vadă pe şoricica Celestine!

Social 25.10.2013 08:37 Vizualizări2002 Autor: Tatiana Scutaru


Sute de oameni au făcut coadă, ieri-seară, la deschiderea celei de-a treia ediţii a Festivalului "Anim'est". Unii au venit cu întreaga familie, de mână cu copiii. Cu un sfert de oră înainte de deschiderea festivalului, holul Cinematografului „Gaudeamus" era plin până la refuz. Chişinăuenii şi oaspeţii veniţi la festival s-au arătat nerăbdători să vadă proiecţiile.

Cu biletul în mână am găsit-o pe Olga, care este doctor în chimie. „E vorba de pasiunea mea, de ceva care îmi place extraordinar de mult. Ador animaţiile. Am venit şi în acest an, pentru că anul trecut mi-a plăcut mult. Tinerii trebuie să vină în asemenea locuri, nu doar să umble prin baruri”, a spus tânăra. Alături de ea aştepta şi Andrei începutul proiecţiei. „Am venit la festival ca să mă inspir. Sunt specialist în marketing, iar filmele mă impulsionează să creez chestii noi. Apreciez tot ce este legat de creaţie”, zice el. Un alt bărbat, Ion, spune că vine la festival de la prima ediţie. Singurul lucru care îl deranjează este calitatea – filmele sunt proiectate şi nu sunt de cea mai bună calitate, explică cinefilul.

„Anim'est"-ul din acest an aduce animaţii premiate la diferite concursuri, toate filmele fiind alese pe sprânceană. Dumitru Marian, coorganizatorul „Anim'est"-ului, a declarat că la festival sunt aşteptaţi aproape 4 000 de vizitatori. „Cu filmele de animaţie ne-am obişnuit, probabil, din copilărie. Vizionându-le, ne teleportăm în acea perioadă a vieţii şi redescoperim copilul din noi. La această ediţie, aducem filme bune, filme de Oscar, plimbate la toate festivalurile posibile şi imposibile", zice Marian.

Seara a început cu „Ernest et Celestine”, un film atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. Directorul festivalului, Mihai Mitrică, a spus că animaţia este „un film special, care prezintă o relaţie dintre două lumi diferite. Un film la care s-a lucrat aproape cinci ani”. Celestine este o şoricică care trăieşte într-un orfelinat şi care e învăţată să se teamă de urşi. Se împrieteneşte tocmai cu unul – Ernest, un urs-muzician. Relaţia lor devine una deosebită. Filmul a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a primit o menţiune specială. Cea mai importantă apreciere, însă, este Premiul Cesar pentru „Cel mai bun film de animaţie din 2013".

Cea de-a treia ediţie a „Anim'est"-ului are loc între 24 şi 27 octombrie curent. Din programul festivalului mai fac parte şi „ParaNorman" – al doilea proiect de anvergură lansat de studioul „Laika" şi „Approved for Adoption" – povestea orfanului coreean adoptat de o familie belgiană. „La „Anim'est" noi încercăm să reanimăm animaţia din România şi din Republica Moldova”, a concluzionat Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.

În acest an, la "Anim'est" nu participă nicio producţie autohtonă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md