RECOMANDĂRI // Cele mai frumoase FILME de Crăciun
Săptămâna premergătoare Crăciunului generează, de fiecare dată, o efuziune de stări pozitive și efervescența pregătirii marii sărbători care este Nașterea Domnului.
Suntem mai binevoitori, mai fericiţi. Poate datorită colindelor şi faptului că oraşul nu mai este atât de gri, ci înviorat de mii de beculeţe multicolore. Ninsoarea - de asemenea - trezeşte amintiri din copilărie. Intrarea într-o astfel de dispoziţie ne face să întocmim o listă a filmelor care au şi ele darul de a ne schimba de Crăciun; de a ne face mai generoşi şi în stare să ne re-evaluăm priorităţile şi relaţiile cu cei de lângă noi.
Iată mai jos 10 filme pe care vi le recomandăm să le vedeți în zilele libere din preajma Sărbătorilor.
It's a Wonderful Life/O viaţă minunată (1946)
Nu putem face o listă cu recomandări de Crăciun ignorând acest clasic votat de nenumărate ori drept Cel mai bun film de Sărbători.
Povestea este a unui bărbat care vrea să se sinucidă în Ajunul Crăciunului. Întâlnirea cu îngerul său păzitor îi va schimba cu totul viziunea asupra vieţii, acesta arătându-i bărbatului cum ar fi arătat lumea dacă el nu ar fi existat. Dacă nu l-ați văzut, poate ar fi o idee să-i dați o şansă zilele acestea, pentru că vorbește de spiritul adevărat al zilei de 25 decembrie. Nu trebuie să vă spunem decât că It's a Wonderful Life, poate cel mai vizionat film de Crăciun din toate timpurile, o să-ţi spună cum îşi câştigă un înger aripile...
Wreck the Halls (2008)
În regia David Abramson şi Michelle Goetsch, după un scenariu de Michelle Goetsch, Adam Bertocci şi David Abramson, filmul are inspirata idee de a-l distribui în rolul principal pe Mickey Rooney.
Filmul se dezvoltă ca o comedie amăruie cu accente magice, pornind de la premisa asocierii dintre un grup de pensionari şi un grup de copii, în cadrul unui program de „adoptat bunici de Crăciun". Dincolo de limitele poveştii şi ale regiei, rămâne de necontestat faptul că Mickey Rooney, chiar şi la optzeci şi opt de ani cât a avut la data lansării filmului, a înnobilat șirul de portrete făcute lui Moș Crăciun cu multă charisma şi umor.
Miracle on 34th Street (1947)
Altruist şi bun la inimă, bătrânul Kris Kringle crede (şi spune) cum că ar fi el adevăratul Moş Crăciun. Şi, desigur, există un avocat fără scrupule care e gata să îl condamne. Însă iată, în sala de judecată, bătrânul dovedeşte că el chiar e adevăratul Moş…
Home Alone/Singur acasă (1990)
Este probabil cel mai iubit film de Sărbători şi, dacă nu e cel mai iubit, sigur e cel mai profitabil. Cu aproape 500 de milioane strânse în 1990, a devenit al treilea cel mai popular film din istorie, dar şi cea mai profitabilă comedie, titlu deţinut până în 2009, când a fost întrecut de Marea mahmureală. Aventurile lui Kevin (Macaulay Culkin) sunt printre cele mai redifuzate din întreaga istorie a televiziunii, comedia lui Chris Columbus fiind reluată în fiecare lună decembrie de televiziuni din întreaga lume.
How the Grinch Stole the Christmas/Cum a furat Grinch Crăciunul (2000)
Este a doua cea mai de succes producţie de Sărbători din toate timpurile, cu aproape 350 de milioane de dolari încasate în toată lumea. Cu Jim Carrey în rolul verdelui Grinch, care ţine cu tot dinadinsul să le strice veselia de Sărbători „vecinilor” săi din lumea imaginată de Dr. Seuss. Succesul ecranizării a făcut ca şi celelalte cărţi pentru copii ale autorului să fie recitite, iar unele chiar au fost transformate în filme. Noi ne aducem aminte cu plăcere de Horton/Horton Hears a Who.
Joyeux Noël/Crăciun fericit (2005)
Încă o producţie în stare să te facă să meditezi la ce e bun şi ce e rău şi să uiţi pentru câteva zile de micile interese meschine. Povestea se petrece în timpul Primului Război Mondial, când soldaţii ţărilor combatante aleg ca în ziua de Crăciun să înceteze focul şi fraternizează în no man's land, jucând fotbal şi cântând colinde. În acest manifest anti-război poţi vedea câţiva dintre cei mai celebri actori europeni ai momentului: Diane Kruger, Guillaume Canet, Daniel Brühl, dar şi Dany Boon, protagonistul, regizorul şi scenaristului mega-hitului francez al anului 2008, Bienvenue chez les Ch'tis.
The Kid (1921)
Este una dintre capodoperele lui Charlie Chaplin care ne face să râdem şi să plângem în acelaşi timp. O mamă îşi părăseşte copilul, punându-l într-o limuzină. Maşina este furată, iar hoţii lasă copilul lângă o ladă de gunoi. Chaplin, în pielea unui vagabond, descoperă copilul şi îl înfiază. Filmul ne dă un exemplu de generozitate şi sacrificiu.
Love Actually (2003)
Ideea de a pune la un loc mai multe povești de dragoste diferite, cu condimente diferite dar care dau un gust final potrivit tuturor este cheia succesului acestui film.
Evenimente se petrec în Londra, în perioada Crăciunului, și sunt spuse și filmate cu mult umor și romantism și cu acel dulce amar pe care-l trăiesc toți cei norocoși că sunt sub vraja dragostei.
Christmas Vacation (1989)
Filmul le aduce spectatorilor o porţie mare de râs, provocând o bună dispoziţie considerabilă în perioada sărbătorilor de iarnă. Încercând să-i ofere familiei sale un Crăciun de modă veche, Clark Grisworld (interpretat de către Chevy Chase) reuşeşte şi de această dată să se facă de râs, deşi omul este animat de cele mai bune intenţii.
Elf (2003)
Un orfelin năzdrăvan, strecurat în sacul lui Moș Crăciun, ajunge să fie crescut de elfi, la Polul Nord. Odată ajuns la vârsta maturității, Buddy (Will Ferrell) realizează cât de diferit este de frații lui și pornește spre New York, în căutarea tatălui său… Orașul îl fascinează – prilej de situații hilare pentru omul-elf – iar tatăl său, unul din „răii” de pe lista Moșului, nu este prea încântat de apariția ciudatului său fiu.
A Bad Moms Christmas (2017)
Filmul plasat în perioada Crăciunului atinge o coardă sensibilă prin prezentarea (adeseori exacerbată) a avatarurilor (dar și a satisfacțiilor) pe care relația mamă-fiică le presupune.
Spectatorii se vor recunoaște măcar parțial în situațiile prezentate cu umor în film, iar urmărirea lui poate funcționa ca un catharsis. În orice caz, Mame bune și nebune 2 e un feelgood movie.
Sursa: eva.ro
Peste 1 800 de copii ai refugiaților ucraineni frecventează școlile și grădinițele din Chișinău
Hospices of Hope Moldova: Modificările propuse de parlamentarul Radu Marian vor aduce mai multe finanțări pentru organizațiile de caritate
VIDEO // Un complice vizat în cazul tentativei de a incendia mașini ale Poliției, dar și sediul CEC, reținut de Poliție