„Cel mai bun pădurar” lucrează la Călărași: Participanții au concurat în probe precum punere în valoare a masei lemnoase, determinarea bolilor şi dăunătorilor pădurii sau protecția faunei
„Cel mai bun Pădurar” din R. Moldova este Anastasia Ciobanu, care activează la Întreprinderea Silvică Călăraşi. Ea a câștigat ediția din 2024 a concursului organizat recent de Agenția „Moldsilva” la Întreprinderea pentru Silvicultură Edineţ, cu participarea inclusiv a trei pădurari din România.
Pe locul doi la aceeași competiție s-a situat angajata Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”, Natalia Șontea, iar pe trei - Ilie Spânu de la Întreprinderea Silvo-Cinegetică Sil-Răzeni și Cristian Hrehorciuc de la Direcția Silvică Suceava.
Pădurarii au concurat în probe precum punerea în valoare a masei lemnoase, determinarea bolilor şi dăunătorilor pădurii, protecția florei și faunei, dar și alte aspecte din activitățile silvice cotidiene.
Participanții la concurs au fost apreciați de un juriu specializat constituit din silvicultori cu experiență, sub privirile ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, directorului Agenţiei „Moldsilva”, Victor Durbală, preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”, Ghenadie Grubîi, directorului general adjunct al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Eleodor-Olavi Niţescu, inginerilor silvici Sorinel-Florin Rădulescu și Liliana Elena Radu, precum și șefului Direcției Silvice Călăraşi din România, Iulian-Ionuţ Chesca.
Potrivit „Moldsilva”, în baza relaţiilor de colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului participă la concursuri similare organizate în România şi Republica Moldova.
„Asemenea concursuri ne permite să testăm cunoștințele angajaților Agenției și în același timp este un bun prilej pentru pădurari să facă schimb de bune practici. Interacțiunea cu colegii din România ne oferă și posibilitatea să învățăm și din practicele Uniunii Europene în domeniul silviculturii”, a declarat Victor Durbală, directorul Agenției Moldsilva.
Concursul profesional se desfăşoară în fiecare an și reprezintă o verificare a cunoștințelor și capabilităților angajaților din silvicultură. Obiectivele principale ale competiției sunt dezvoltarea și protejarea fondului forestier.
Serialul de doar 9 episoade de pe Netflix care a înspăimântat pe toată lumea. Este, de fapt, o poveste reală și a ajuns în top trending în peste 100 de țări
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"