19:58:01 02.12.2020
 
Stiri

CEC susține că NU a autorizat exit-poll-ul anunțat de IPP și WatchDog: „Nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există certitudinea că alegătorul a participat la alegeri”

Actualitate 28.10.2020 15:22 Vizualizări1020 Autor: Ziarul National
CEC susține că NU a autorizat exit-poll-ul anunțat de IPP și WatchDog: „Nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există certitudinea că alegătorul a participat la alegeri”


Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că nu a autorizat efectuarea unui exit-poll în ziua alegerilor prezidențiale, așa cum au anunțat astăzi Institutul de Politici Publice și Comunitatea WatchDog.

Potrivit CEC, chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare în cazul unui exit-poll clasic nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, ceea ce înseamnă că alegătorul poate fi identificat, iar opțiunea sa de vot - cunoscută, deși acest exercițiu este unul secret.

De asemenea, autoritatea electorală centrală susține că organizatorii sondajului nu ar fi prezentat la CEC date despre metodologia cercetării.

„Pornind de la premisa faptului că secretul votării este o garanție a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă și se formează puterea în stat, iar numerele de telefon sunt personalizate, - prin metoda în cauză se formează riscul compromiterii caracterului secret al votului, - adică alocarea opțiunii expuse de alegător cu numărul de telefon fiind identificabilă personalitatea acestuia, fapt care este unul contrar principiului arătat supra.

De asemenea se atrage atenția că activitatea de utilizare a uneltelor ce conțin date identificabile a persoanelor fizice urmează a fi conformă cerințelor stabilite de Legea 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv în ceea ce privește obținerea statutului de operator al datelor cu caracter personal.

În cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri. La fel, în înștiințarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări”, cităm dintre-un comunicat de presă al CEC.

Comisia anunță că își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga acest caz.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

deratizatorul 28.10.2020 19:41

Vreau sa aflu de la "independentul"si "principialul"prsedine CEC Cimil ? De ce CEC n-a reactionat nici intr-un fel la ilegalitatea comisa de staful lui Dodon ? Am fost telefonat de trei ori, ba erau centru de cercetare, ba recunosteau ca sunt din staful kuliokarului, in scop de ami manipula perceptia desre raportul de forte intre candidati, si al favoriza pe Dodon. Ce incalca un exit-poll, efectuat dupa scrutin, si de ce Cimil hotaraste de unul singur, fara a convoca CECul ?

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md