20:20:00 16.01.2022
Stiri

CEC amintește că Marina Tauber NU este singurul concurent sancționat și eliminat din cursa electorală: „Bănuială rezonabilă de utilizare a unor fonduri nedeclarate și depășire a cheltuielilor pespe plafonul din fondul electoral”

Actualitate 02.12.2021 10:29 Vizualizări1116 Autor: Ziarul National
CEC amintește că Marina Tauber NU este singurul concurent sancționat și eliminat din cursa electorală: „Bănuială rezonabilă de utilizare a unor fonduri nedeclarate și depășire a cheltuielilor pespe plafonul din fondul electoral”


Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți să anuleze înregistrarea concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic „Şor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Decizia a fost luată miercuri-seară, după ce membrii CEC au stabilit că acest concurent electoral a folosit bani nedeclarați în campania electorală și a depășit cheltuielile peste plafonul mijloacelor din fondul electoral.

„...A fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 725 de lei. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puțin 34 260 de lei. Prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 de lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514, 80 de lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți”, a explicat autoritatea electorală centrală.

CEC precizează că un membru și angajat al Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a plătit în numerar servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri ai Partidului Politic „Şor”.

Aceștia au fost transportați din alte localități ale republicii și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut inclusiv de către concurent.

„Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

Sancțiunea pentru folosirea banilor nedeclarați în campania electorală și depășirea cheltuielilor peste plafonul din fondul electoral este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

De asemenea, CEC reamintește că anterior, în cadrul procedurilor de control a finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi, Comisia a aplicat multiple sancțiuni diferitor concurenți și partide politice sub formă de avertismente și lipsirea de alocații de la bugetul de stat, inclusiv a solicitat anularea înregistrării concurentului electoral Vladimir Dachi, înaintat de Partidul Politic Noi.

Menționăm că Marina Tauber, candidata la funcția de primar al municipiului Bălți, a anunțat că va ataca în judecată decizia CEC.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md