13:10:05 25.09.2023
Stiri

PROGRAM // Cea de-a OPTA ediţie a Zilelor Filmului Românesc începe joi, 22 septembrie, la Chişinău: Șapte dintre cele mai IMPORTANTE filme românești din ultimul an, proiecție gratuită la Cineplex-Loteanu

Actualitate 19.09.2022 16:23 Vizualizări843 Autor: Ziarul National
PROGRAM // Cea de-a OPTA ediţie a Zilelor Filmului Românesc începe joi, 22 septembrie, la Chişinău: Șapte dintre cele mai IMPORTANTE filme românești din ultimul an, proiecție gratuită la Cineplex-Loteanu


Şapte dintre cele mai importante filme din ultimul an, realizate de o nouă generaţie de cineaşti români, un focus de trei filme dedicat marelui actor Dorel Vişan, două pelicule clasice de Malvina Urşianu, un film de aventuri pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti de arhivă vor putea fi văzute la a opta ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va începe joi, 22 septembrie, şi se va încheia duminică.

Evenimentul se va desfăşura la Cineplex-Loteanu şi Cinema Odeon, cinematografe din centrul capitalei, unde publicul va descoperi cele mai de succes filme româneşti recente, premiate la mari festivaluri precum Cannes, Veneţia sau San Sebastian şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi pelicule clasice.

Toate proiecţiile vor avea intrare liberă.

De asemenea, spectatorii vor putea întâlni o serie de invitaţi - regizori, scenarişti, actori, directori de imagine, producători şi critici de film din România.

În secţiunea FILME NOI, vor fi prezentate „Metronom” (2022), de Alexandru Belc, proiectat la gala de închidere, „Crai nou” (2021), de Alina Grigore, „Imaculat” (2021), de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, „Miracol” (2021), de Bogdan George Apetri, „Marocco” (2021), de Emanuel Pârvu, „Balaur” (2021), de Octav Chelaru, şi „Om Câine” (2022), de Ştefan Constantinescu.

Invitaţii acestei secţiuni sunt actorul şi regizorul Emanuel Pârvu, regizorii Alexandru Belc, Monica Stan şi Octav Chelaru, producătoarea Gabriela Suciu şi directorul de imagine Adrian Pădureţu.

Dorel Vişan, unul dintre cei mai mari actori români, va fi invitatul special al ediţiei. ZFR îi dedică un FOCUS de trei filme, la împlinirea vârstei de 85 de ani: „Senatorul melcilor” (1995), proiectat la gala de deschidere, şi „Iacob” (1988), ambele realizate de Mircea Daneliuc, şi „O lacrimă de fată” (1982), regizat de Iosif Demian.

Secţiunea RETRO îi va aduce un omagiu regizoarei Malvina Urşianu (1927-2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: „Trecătoarele iubiri” (1974) şi „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980). Filmele vor fi introduse de cunoscutul critic Magda Mihăilescu, care va susţine de asemenea un masterclass deschis publicului larg despre cinematografia română de ieri şi de azi, despre importanţa criticii de film şi despre marile festivaluri.

Din program nu putea lipsi o proiecţie dedicată copiilor. Micii cinefili, dar şi părinţii lor vor putea vedea „Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri regizat de Liviu Mărghidan.

ZFR continuă şi în acest an parteneriatul de tradiţie cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin proiectarea unui calup de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat ARHIVA ACTIVĂ.

Filmele din programul ediţiei a opta a ZFR vor fi introduse de criticul Ionuţ Mareş, care va modera şi discuţiile cu invitaţii.

La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md