Ce le era INTERZIS femeilor în urmă cu 100 de ani


De la faptul că le era interzis să voteze, să aibă acces la o educație de calitate și până la metodele de contracepție, în urmă cu 100 de ani, femeile avea multe interdicții. Abia în anul 1920 a fost marcat începutul unei ere de libertate pentru ele.
Majoritatea se măritau la o vârstă foarte fragedă, maximum 21 de ani.
În anii 1950, vârstă medie la care o femeie aducea pe lume primul copil era de 22 de ani.
Contracepţia pe cale orală nu exista. Anticoncepţionalele au apărut abia în anul 1960. Până că acestea să fie aprobate, Margaret Sanger, cea care a deschis prima clinică ce le învaţă pe femei să se protejeze de sarcinile nedorite, a fost arestată de mai multe ori. Şi chiar dacă pilula contraceptivă a fost aprobată în 1960, abia 12 ani mai târziu toate femeile din întreagă lume au avut acces liber la ea, scrie agentiadepresamondena.com.
Nu exista accesul liber la „pilula de a două zi”. Această metodă contraceptivă „de urgenţă” era extrem de greu accesibilă, iar femeile aveau nevoie de prescripţie medicală pentru a o putea cumpăra.
O femeie putea fi concediată pentru că a rămas însărcinată. Asta se întâmpla până în anul 1978, când acest lucru a fost interzis prin lege.
Femeia nu avea posibilitatea de a da pe cineva în judecată pentru hărţuire sexuală. Acest lucru a devenit posibil abia în anul 1977.
O femeie putea cu mari dificultăţi să obţină un credit bancar. Până în anii ’70, femeile nemăritate primeau refuzuri peste refuzuri de la bănci atunci când solicitau un credit. În schimb, femeile măritate, puteau obţine un împrumut bancar doar cu semnătura soţului. Abia în 1974 s-a dat o lege care interzice acest lucru.
Femeile nu aveau acces la o educaţie bună. Universităţi de prestigiu precum Cornell sau Pennsylvania au început să accepte femei în 1870, respectiv 1876. Alte universităţi de elită însă au urmat acest exemplu abia la două decenii după cel de-al doilea război mondial.
Avorturile erau interzise prin lege până în 1973. Această interdicţie a făcut că multe femei să se supună unor proceduri ilegale şi foarte periculoase pentru a scapă de sarcinile nedorite.
Discrimiarea la locul de muncă era ceva la ordinea zilei. În anul 1963, femeile câştigau 59 de cenţi la fiecare dolar câştigat de un bărbat. Iar asta nu era nicidecum singură problema. Femeile erau adesea hărţuite sexual şi li se impuneau restricţii de greutate şi vestimentaţie.
Femeile nu aveau drept de vot! Prima femeie membră a Congresului a fost aleasă în anul 1917, dar nici măcar ea nu s-a putut vota pe sine.









































































