03:39:49 02.03.2021
 
Stiri

OPINIE // Ce caută ministrul de Externe ungur la Chișinău? A patra vizită în ultimul an!

Actualitate 14.12.2020 14:57 Vizualizări1578 Autor: Ziarul National
OPINIE // Ce caută ministrul de Externe ungur la Chișinău? A patra vizită în ultimul an!


Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a aflat, pe 9 decembrie 2020, într-o vizită oficială la Chișinău. Programul vizitei a inclus întâlniri la cel mai înalt nivel cu președintele în exercițiu Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu și ministrul Afacerilor Externe și Integrării europene Aureliu Ciocoi, scrie profesorul Dan Dungaciu pentru psnews.ro.

A fost cea de-a patra vizită a ministrului ungar la Chișinău în acest an!

Toate aceste în condițiile în care președintele Dodon și echipa sa guvernamentală au declarat război total președintelui ales Maia Sandu, socialiștii declanșează „contra-lovitură de stat” în Parlament, iar președintele a ajuns să promulge legi care au fost, anterior, suspendate de Curtea Constituțională din Republica Moldova, în perspectiva pronunțării asupra fondului. Războiul este total la Chișinău, votul covârșitor al populației a arătat respingerea masivă a guvernării Dodon/Chicu, dar puterea rezistă pe baricadele legislativului și executivului, sfidând nu doar populația din stradă, ci și Curtea Constituțională.

Oficialul de la Budapesta vine la Chișinău în aceste condiții și își exprimă susținerea totală față de Republica Moldova lui Igor Dodon.

Mai mult, sfidând – pentru a câta oară? – oficialii de la Bruxelles, ministrul Péter Szijjártó ceartă reprezentantul UE la Chișinău pentru prestația sa din campania electorală, girând teza rusă și dodonistă după care Maia Sandu ar fi fost sprijinită fățiș și explicit de oficialii europeni: „Dacă vorbim despre respect reciproc, intervenţia în treburile interne ale altui stat nu are loc. Modul în care s-a comportat şeful Delegaţiei UE în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale nu încape în acest respect reciproc”. Aceasta a fost declarația lui Péter Szijjártó, fără precedent, după întrevederea cu ministrul de Externe al R. Moldova, Aureliu Ciocoi.

CITIȚI și Igor Dodon l-a decorat pe ministrul de Externe maghiar cu cel mai ÎNALT ORDIN al R. Moldova, acordat diplomaților străini: Péter Szijjártó l-a CRITICAT pe Ambasadorul UE la Chișinău

Minsitrul Péter Szijjártó le-a spus oficialilor de la Chișinău tocmai ceea ce voiau să audă. Merită să reamintim aici implicarea economică programatică și sistematică a Ungarie peste Prut, asta concomitent cu investiții și mai consistente în Transilvania. Deci, o țintă dublă: pe de-o parte Transilvania, pe de alta… R. Moldova.

Începând din luna ianuarie, experţii maghiari vor activa la Chișinău în cadrul Ministerului Finanţelor şi Ministerului Agriculturii din Moldova. Marile companii maghiare continuă să investească în republică: o bancă maghiară (OTP) este lider al pieţei bancare locale şi va implementa dezvoltări IT majore în perioada următoare. Asta în condițiile în care o bancă din România este agresată și umilită de regimul Dodon în cel mai mizerabil mod.

Cea mai mare companie farmaceutică maghiară, Richter, a dezvoltat o reţea de 42 de farmacii, ceea ce îi asigură o cotă de piaţă de peste 10% în Republica Moldova. Eximbank Ungaria a înfiinţat o linie de credit de 110 milioane de dolari pentru finanţarea cooperării economice şi comerciale dintre companiile maghiare şi cele moldoveneşti. Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, şi vicepremierul moldovean Sergiu Puşcuţa, care este şi ministru al finanţelor, au semnat miercuri acordul de cooperare dintre cele două ţări, în domeniul dezvoltării.

În plus, Budapesta s-a prezentat ca cel mai mare susținător al R. Moldova la nivel european și a îndemnat Bruxelles-ul să susțină guvernul socialist de la Chișinău necondiționat.

Apoteoza politică a vizitei oficialului ungur a fost la Președinția republicii, unde Igor Dodon i-a înmânat ministrului ungar de externe Péter Szijjártó, distincția „Ordinul de Onoare”, cea mai înaltă distincţie de stat din Moldova care poate fi acordată unui oficial străin.

„Am reuşit să construim cea mai bună relaţie care a existat vreodată între Ungaria şi Republica Moldova. Rolul pe care preşedintele Igor Dodon l-a jucat în acest sens este unul incontestabil, astfel că sunt onorat să primesc această distincţie de la el”, a declarat Péter Szijjártó.

În condițiile în care Budapesta își permite să sfideze Uniunea Europeană în chestiunea bugetului european fără să fie pedepsită pentru asta, atitudinea ministrului ungar de externe Péter Szijjártó la Chișinău este un mizilic.

Dar la București trebuie consemnată ca atare. Atitudinea Budapestei e consecventă: Ungaria a sprijinit, de la regimul Voronin încoace, orice putere de la Chișinău care s-a îndepărtat de România și, implicit, de Uniunea Europeană.

Și a făcut-o și o face explicit și ostentativ.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

IULIA 15.12.2020 13:44

La întrebarea profesorului Dan Dungaciu...Ce caută Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei la Chișinău ?? Pe marginea așa numitelor investiții a grupului bancar ungar OTP, în calitate de acționar al băncii "Mobiasbanc", în care chipurile au fost făcute investiții de OTP, cu certitudine declar că, nu au fost investiții, ci delapidări și spălare de bani. Așa numitul investitor investește 1,48 miliarde lei și întră în posesia,doar a dividendelor nedistribuite, de 2 miliarde lei, fără a lua în calcul alte active considerabile deținute de banca în cauză. Totodată, urmează de luat în considerare și faptul că, nu neîntemeiat Romănia a refuzat venirea pe piața financiară a grupului ungar OTP.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md