Cât de sănătoasă este, de fapt, MĂMĂLIGA? Răspunsul nutriţionistului
Mămăliga este o bună alternativă la pâine. Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă să înlocuiți pâinea cu mămăligă. Iată ce a scris pe pagina sa de facebook!
„Pentru că tot e la modă alimentaţia fără gluten vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca şi făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conţine amidon care se absoarbe treptat în sânge şi ne ţine de foame 3-4 ore.
Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie şi fermentează, mămăliga nu balonează. În plus nu conţine gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.
În boabele de porumb există mulţi carotenoizi (de unde şi culoarea galbenă), pigmenţi din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare mămăliga face bine la piele şi la vedere iar conţinutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.
Ca şi calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deşi 100g mămăligă au 70 cal iar 100g pâine au 230 cal, nu faceţi greşeala să credeţi că mămăliga nu îngraşă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e uşoară (25g), ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiţi că trei linguri corespund unei felii.
Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine şi ne scapă de balonări. Dar de îngrăşat, îngraşă la fel”, scrie Bilic.
Sursa: realitatea.net
De ce s-a concediat din sistemul penitenciar bărbatul bănuit de omorul tinerei însărcinate de la Orhei: Precizările ANP
PLAN // Autoritățile își propun să reducă mortalitatea prin cancer cu 7% în următorii doi ani: Acțiuni pentru depistarea precoce a bolii și acces la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire
AVERTISMENT // „Intensificare a dezinformărilor”: Pretinșii migranți trimiși de Polonia sau așa-zise înrolări în Legiunea Franceză, printre ultimele falsuri lansate de pe conturi fake „apropiate grupului criminal Șor”