15:15:38 21.01.2019
 
Stiri

Calvarul DEPORTĂRILOR: „Au venit la ora 4.00 și ne-au luat, 60 de suflete într-un vagon. Ne-au spus că nu avem dreptul la nimic și că acolo vom rămâne pe viață”

Social 13.06.2018 10:00 Vizualizări995 Autor: Ziarul National
Calvarul DEPORTĂRILOR: „Au venit la ora 4.00 și ne-au luat, 60 de suflete într-un vagon. Ne-au spus că nu avem dreptul la nimic și că acolo vom rămâne pe viață”
Moș Ion Ciorescu, deportat din Băcioi

Era un copil atunci când, într-o noapte, cineva le-a bătut în geam și le-a strigat: „În cinci minute să fiți gata!”.

„N-am reușit să luăm nimic. Ne-a spus să fim în mașină în cinci minute și ne-au dus la stația de la Ghidighici”, își începe povestea moș Ion Ciorescu de 83 de ani, căruia copilăria din localitatea Băcioi, suburbie a capitalei, i-a fost întreruptă de sovietici după ocuparea Basarabiei.

Povestește și lăcrimează: „Am mers până în Tiumeni trei săptămâni. În vagon eram 60 de suflete. Alături de mine erau mama, tata, frații și sora. Când am ajuns acolo, ne-au spus că aici vom rămâne pe viață și că nu avem dreptul la nimic. În Moldova terminasem patru clase la români și acolo mă puneau să mai fac o dată școala. Nu am vrut, dar frații mei au învățat”.

Azi, când se împlinesc 77 de ani de la primul val de deportări organizat de sovietici în Basarabia, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, moș Ion a venit să depună flori la Monumentul ridicat în memoria deportaților la Gară.

CITIȚI și ATROCITĂȚILE sovietice: 77 de ani de la primul val de DEPORTĂRI din Basarabia

„Când ne-am întors, peste zece ani, nu ne-au primit în sat și am fost nevoiți să plecăm în altă localitate. Din 1989 tot umblăm pe drumuri și nu ne-au mai întors casele confiscate de sovietici, atunci când ne-au ridicat și ne-au dus departe”, își spune of-ul Ion Ciorescu.

Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, venit astăzi cu un grup de membri ai Partidului Liberal să depună flori în memoria deportaților la același monument, acuză faptul că autoritățile centrale nu au făcut nimic pentru această categorie încercată de oameni.

„Autoritățile centrale nu le-au făcut dreptate deportaților, nu i-au egalat în drepturi cu veteranii de război. Oficialii R. Moldova trebuie să fie primii aici (la monument - n.r.) pe 13 iunie și 6 iulie”, a declarat Chirtoacă.

CITIȚI și DOCUMENTAT: Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE

În opinia fostului primar, suferințele veteranilor de război și ale deportaților sunt comparabile.

„Astăzi este o zi a memoriei, a conștiinței, o zi a demnității acum, în 2018, sau după 1990. Înainte de asta a fost o zi a durerii, a suferinței, a despărțirii familiilor, a dispariției a mii de oameni de pe fața pământului. O dată cu deportările, au dispărut oameni și nu s-a știut unde de mers și de pus o lumânare, pentru că nu s-a știut unde erau mormintele. Iată de ce avem acest monument al celor deportați aici, la Gară, ca măcar aici să se poată pune o floare”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md