23:00:18 21.01.2019
 
Stiri

Calitatea apei din R. Moldova, inclusiv din fântânile de la sate, va fi MONITORIZATĂ: Dacă nu va corespunde parametrilor, consumul va fi INTERZIS

Social 09.11.2018 11:01 Vizualizări773 Autor: Ziarul National
Calitatea apei din R. Moldova, inclusiv din fântânile de la sate, va fi MONITORIZATĂ: Dacă nu va corespunde parametrilor, consumul va fi INTERZIS Oficial

Calitatea apei destinate pentru consum va fi strict monitorizată de autoritățile publice din R. Moldova.

Un proiect de lege privind calitatea apei potabile, aprobat ieri de Guvern, stabilește procesul de monitorizare a calității, condițiile de calitate a apei, precum și autoritățile responsabile pentru informare și monitorizare.

Potrivit proiectului, apa din robinetul consumătorului, apa potabilă îmbuteliată, precum și apa folosită în procesul de producție la întreprinderile alimentare trebuie să corespundă parametrilor stabiliți prin lege. Apa trebuie să fie curată, lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care prin concentrația sa constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.

Producătorii și distribuitorii vor fi obligați să respecte parametrii de calitate și să elaboreze planuri de siguranță a apei.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va monitoriza calitatea apei la fiecare etapă de producere, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea calitatea apei potabile utilizate de întreprinderile de profil alimentar și a apei îmbuteliate comercializate.

De asemenea, vor fi supuse controalelor fântânile din mediul rural. Acestea vor fi verificate o dată la 3 ani de către subdiviziunile teritoriale ale ANSP. În cazul în care analizele de laborator vor indica că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor şi pentru irigații.

Tot o dată la trei ani, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va publica pe pagina web a instituției un raport naţional privind calitatea apei potabile.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md