20:25:03 16.07.2020
 
Stiri

BNM îl contrazice pe procurorul general, care a reclamat o rezistență a instituției în investigarea jafului bancar: „BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB și 8 694 de file pe hârtie”

Actualitate 13.05.2020 19:25 Vizualizări1171 Autor: Ziarul National
BNM îl contrazice pe procurorul general, care a reclamat o rezistență a instituției în investigarea jafului bancar: „BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB și 8 694 de file pe hârtie”


Procurorul general al R. Moldova, Alexandru Stoianoglo, acuză Banca Națională a Moldovei (BNM) că ar fi opus rezistență în furnizarea documentelor necesare pentru investigarea furtului miliardului.

Într-un interviu pentru NM, Stoianoglo a spus că Banca Națională „nu numai că este vinovată în mare măsură de ceea ce s-a întâmplat, dar a trebuit să ofere sprijin anchetei”.

„Dar ne-am confruntat cu o neînțelegere și chiar cu o oarecare rezistență. Acest lucru ne-a obligat să face pași activi și să confiscăm singuri unele documente. (...) Înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru: există încă oameni care au lucrat în BNM în timpul furtului miliardului. Din păcate, nu trebuie să așteptăm sinceritatea de la ei”, a acuzat procurorul general.

BNM respinge acuzațiile și afirmă că, pe parcursul întregii perioade de anchetă, a cooperat cu organele de urmărire penală și a transmis toată informația solicitată.

„Au fost desfășurate ședințe comune cu procurorii, în cadrul cărora specialiștii BNM au manifestat deschidere pentru investigarea fraudei. Astfel, chiar de la începutul anchetei, conform prevederilor procesual-penale, BNM a oferit multiple documente relevante, precum și a delegat specialiști pentru a participa la efectuarea de acțiuni procesuale. Doar în anul curent, BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB (terabyte), care conțin sute de mii de fișiere și urmează a fi transmise încă 12 TB de date. La fel, au fost prezentate informații pe suport de hârtie în volum de 8 694 de file”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Aceeași sursă precizează că și contractarea serviciilor consorțiului internațional „Kroll și Steptoe & Johnson” ar fi o dovadă că BNM a manifestat „interesul instituțional pentru realizarea unei investigații obiective și independente”.

Banca Națională a Moldovei anunță, de asemenea, că rămâne deschisă în cooperarea cu organele de urmărire penală „pentru a susține efortul de recuperare a mijloacelor bănești sustrase din sectorul bancar, fiind cointeresată în finalizarea cu succes a investigațiilor”.

Menționăm că fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, viceguvernatorii Emma Tăbârţă, Aureliu Cincilei, Ion Sturzu, dar și un şef de direcţie din cadrul băncii centrale, Ion Ropot, au fost reținuți la începutul lunii martie curent pentru participare în jaful bancar. Cincilei este cercetat în stare de libertate, pentru că a acceptat să coopereze cu ancheta, iar ceilalți sunt plasați în arest la domiciliu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Petru 13.05.2020 23:10

Este o rezistenta de la BNM din motivul ca fostii conducatori si actualii in frunte cu Bradutanu au participat la furtul miliardului.Acum ei ce sa faca,sa se duca binevol la nr.13 , sau sa frineze cit pot investigatiile ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md