02:44:32 18.08.2019
 
Stiri

BNM a SUSPENDAT drepturile unor acționari de la „FinComBank” și „Energbank”. A instituit administrare temporară la o bancă

Economie 14.01.2019 11:18 Vizualizări1841 Autor: Ziarul National
BNM a SUSPENDAT drepturile unor acționari de la „FinComBank” și „Energbank”. A instituit administrare temporară la o bancă

Banca Națională a Moldovei (BNM) a suspendat, pe 11 ianuarie curent, drepturile unor acționari de la „Banca de Finanțe și Comerț” SA, cunoscută și ca „FinComBank”, dar și de la „Energbank”, pe care îi acuză că ar acționa concertat.

În cazul „FinComBank”, BNM a constat că un grup de acționari acționează concertat, pentru că a achiziționat și posedă o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, banca centrală a suspendat dreptul de vot al acestor acționari, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare a deciziei BNM, acționarii vizați trebuie să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

La „Energbank”, hotărârea privind suspendarea exercițiului unor drepturi se referă la acționarii care dețin 52,77 la sută din acțiuni, care au fost obligați să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii. Ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. O parte din echipa executivului și cea a consiliului băncii, care va rămâne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de BNM.

Banca centrală anunță, printr-un comunicat de presă, că atât „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A., cât și BC „ENERGBANK” S.A. vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile și stabile.

Deciziile respective au fost luate cu scopul transparentizării acționariatului bancar, de a proteja interesele deponenților și pe cele ale clienților băncilor, dar și pentru a asigura respectarea permanentă de către acționari a cerințelor legale.

Menționăm că, în totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „FinComBank” are o cotă de 3,7%, iar „Energbank” - de 3,2 %.

Anterior, BNM a suspendat drepturile unor acționari și a introdus administrare temporară și la „Moldva-Agroindbank”, dar și la „Moldinconbank”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md