BILANȚ // România, Germania și R. Moldova, parteneriat economic și politic tot mai solid: „Companiile germane scanează terenul și vom crea un cadru pentru investiții în R. Moldova. Putem să ne UNIM forțele”
Reprezentanți ai mediului de afaceri și politic la nivel înalt din România, Germania și R. Moldova s-au arătat interesați, în cadrul unei reuniuni de la Berlin, desfășurate între 28-29 septembrie la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România) și a Comitetului German pentru Europa de Est, de o cooperare tot mai strânsă în domenii precum energia, digitalizarea, cercetarea-dezvoltarea și agricultura, considerate prioritare în actualul context geopolitic.
Cancelarul Republicii Federal Germania, Olaf Scholz și prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, au transmis mesaje video de susținere a cooperării economie din cele trei state și celor peste 250 de participanți din România, Germania și R. Moldova.
„Țările noastre sunt pe cale să devină neutre din punct de vedere climatic, rămânând în același timp țări industrializate de succes. Susținem cu tărie aderarea României la spațiul Schengen, ceea ce va conferi şi mai mult elan relațiilor comerciale bilaterale. Punem accentul pe parteneriate puternice și sprijinim R. Moldova pe drumul său european”, a spus cancelarul german, potrivit unui comunicat de presă al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.
Oficialul s-a arătat recunoscător pentru faptul că Germania are parteneri de încredere precum România și Moldova și și-a exprimat speranța că schimburile dinte cele țări vor continua să crească. „Investitorii germani, mai cu seamă companiile mici şi mijlocii, au nevoie de condiții cadru fiabile şi stabile pentru aceasta”, a spus el.
La rândul său, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a subliniat că Germania este cel mai important partener comercial al României, adăugând că „succesul companiilor germane înseamnă mai multă prosperitate și pentru România”.
Premierul Ciolacu a identificat mai multe direcții de cooperare în cadrul discuțiilor anterioare cu cancelarul Scholz, cum ar fi: investiții în industrie, agricultură, inovare și digitalizare, infrastructură rutieră și feroviară, participarea la reconstrucția Ucrainei, sprijinirea R. Moldova. Debutul exploatării gazelor din Marea Neagră a fost menționat, de asemenea, ca fiind un punct de cotitură pentru afacerile din sectoarele energetic și chimic. „Companiile germane sunt un investitor serios și au tot sprijinul meu. Trebuie să interconectăm regiunea în ce privește infrastructura, economia, apărarea comună și digitalizarea. Îi încurajăm pe toți oamenii de afaceri interesați să exploreze oportunitățile existente în România", a subliniat Ciolacu.
Prezent la Berlin, prim-ministrul Dorin Recean a dat asigurări că R. Moldova este o stat sigură pentru afaceri: „Implementăm agenda UE, regulamentele sale și regulile pieței. Guvernul este foarte atent față de mediul de afaceri și pregătit săvalorifice tot potențialul existent”. Atragerea și formarea forței de muncă bine pregătite, construirea de proiecte de infrastructură care să facă legătura între Moldova și Ucraina și România, realizarea tranziției către energia verde, dezvoltarea sectorului tehnologiei informației și, nu în ultimul rând, producția de vinuri reprezintă câteva dintre liniile de cooperare posibile între cele trei țări, enumerate de premierul Recean în cadrul conferinței.
„Situația din România și R. Moldova arată că există oportunități de colaborare în comerț, în relațiile economice, în energie. Din cauza schimbărilor pe plan global, trebuie să lucrăm mai aproape ca niciodată, deoarece globalizarea este sub presiune, ceea ce înseamnă că accesul garantat către piețe deschise la materiale ieftine sau energie ieftină, precum și posibilitatea de a vinde bunuri peste tot nu mai există. Sunt interese locale, apar noi conflicte. Dacă lucrăm împreună, putem reduce aceste tensiuni și ne vom consolida competitivitatea. Putem să ne unim forțele pentru a crea competențe în domeniul energiei și al materiilor prime și să devenim independenți", a declarat ministrul federal pentru Economie și Protecție Climatică, Robert Habeck.
El a apreciat evoluțiile economice din România și R. Moldova, adăugând că Germania este interesată de proiecte comune cu țările din Europa de Est în domeniul energiei și hidrogenului verde.
Ministrul german a avut un mesaj și pentru R. Moldova: „Este o situație dificilă în R. Moldova, cu un război atât de aproape de granițe și vă rugăm să fiți răbdători cu investitorii străini. Companiile scanează terenul, vom crea un cadru și pentru investiții în R. Moldova”.
În chestiuni legate de politica externă, ministrul de stat pentru Europa și Climă în cadrul Ministerului Federal de Externe, Anna Lührmann, a subliniat angajamentul instituției germane față de extinderea spațiului Schengen către România și Bulgaria.
Și pentru R. Moldova a avut vești: „UE trebuie să se pregătească pentru o nouă extindere și sunt convinsă că Moldova va fi în curând membră a UE. Mulți oameni cred că țările la granița cu Ucraina, care este în război, sunt țări care se confruntă cu încercări de destabilizare din partea Rusiei, dar de fapt, când mă uit la R. Moldova, văd un membru clar al familiei europene, o țară care împărtășește valorile noastre în ce privește democrația și statul de drept, care este pe deplin solidară cu Ucraina, cu alte cuvinte, care este un prieten apropiat al Germaniei".
Prezent la reuniune, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că R. Moldova a demonstrat că se poate schimba și adapta rapid. „Pe parcursul a 30 de ani am depins 100% de energia rusească și într-un an am schimbat acest model și am reușit să cumpărăm gaze din alte surse decât „Gazprom”. Ne interconectăm cu România și lucrăm rapid la rețeaua electrică. 70% din comerțul moldovenesc se derulează acum cu UE, SUA și Canada. În pofida unor incertitudini în regiune, suntem cu adevărat interesați de zona deafaceri și dorim să atragem investiții din partea prietenilor din R. Moldova", a subliniat Alaiba.
Conferința economică Româno-Germană se află la cea de-a doua ediție, după cea organizată hibrid în 2021, care s-a bucurat de un mare succes.Evenimentul oferă o platformă de dialog între participanți, cu scopul de a consolida relațiile trilaterale, de a crea noi oportunități de afaceri și de a crește prezența companiilor germane în România și R. Moldova.
DECLARAȚIE // NATO, cea mai bună garanţie împotriva războiului
Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 475 de becuri. Este aproape în fiecare casă din R. Moldova
În loc să combată comerțul ilegal, estorcau bani de la comercianți: Doi polițiști din Chișinău, condamnați la ani grei de pușcărie și la amenzi de până la 700 000 de lei