16:54:52 25.07.2024
Stiri

Banca Mondială oferă 40 de milioane de dolari R. Moldova, bani destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni și gospodăriilor care îi găzduiesc, dar și pentru dezvoltarea economiei autohtone ​

Actualitate 17.06.2024 10:12 Vizualizări620 Autor: Ziarul National
Banca Mondială oferă 40 de milioane de dolari R. Moldova, bani destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni și gospodăriilor care îi găzduiesc, dar și pentru dezvoltarea economiei autohtone ​


Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o nouă asistență financiară în valoare de 40 de milioane de dolari pentru a sprijini autoritățile să depășească criza energetică și criza refugiaților, consolidând în același timp rezistența la viitoarele șocuri.

Decizia a fost aprobată la finele săptămânii trecute de către membrii Consiliului Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale și se bazează pe seria anterioară de OPD „Răspuns la situația de urgență, reziliență și competitivitate în Moldova”, fiind în concordanță cu noul Cadru de parteneriat de țară al Băncii Mondiale cu R. Moldova.

Banii vor fi cheltuiți pentru asistența acordată refugiaților ucraineni și gospodăriilor casnice în contextul consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina, dar și pentru a crea o economie mai competitivă și mai rezistentă, bazată pe dezvoltarea sectorului privat.

Potrivit Băncii Mondiale, economia și finanțele publice din R. Moldova au fost supuse, pe fundalul războiului din Ucraina, unor presiuni cauzate de criza energetică și a refugiaților, ceea ce a dus la reducerea veniturilor gospodăriilor casnice și la riscuri mai mari care continuă să afecteze cheltuielile private și încrederea investitorilor. După o recesiune în 2022 și o redresare lentă în 2023, pentru 2024 se anticipează o revigorare economică modestă susținută de redresarea veniturilor gospodăriilor casnice.

OPD își propune drept scop să susțină obiectivele pe termen scurt ale guvernului de a continua acordarea de asistență celor mai vulnerabili, inclusiv prin consolidarea programului de siguranță socială „Ajutor Social”, care sprijină participarea refugiaților și a femeilor pe piața muncii, dar și prin ajutorarea familiilor vulnerabile și a celor care găzduiesc refugiați pentru a acoperi costurile mari la energie.

„R. Moldova se confruntă cu provocări fără precedent din cauza șocurilor externe. OPD va aborda nevoile imediate, cum ar fi susținerea sprijinului acordat celor mai vulnerabili pentru a atenua impactul multiplelor crize, contribuind, de asemenea, la obiectivul mai amplu de promovare a unei economii mai competitive, mai reziliente și performanța sectorului privat”, a declarat Inguna Dobraja, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru R. Moldova.

Operațiunea face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență financiară, beneficiind de sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI), al UE și al Băncii Mondiale. O finanțare paralelă cu această operațiune este preconizată din partea Global Affairs Canada și a Agenției Japoneze de Cooperare Internațională. Operațiunea va beneficia de granturi în valoare de 10,5 milioane de dolari SUA din partea programului „Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare în Moldova” (M-GROW).

Operațiunea va beneficia, de asemenea, de un grant de 5 milioane de dolari SUA din partea Facilității Globale de Finanțare Concesională (GCFF) pentru a sprijini eforturile autorităților de a face față crizei refugiaților. Până în prezent, GCFF a acordat Moldovei 49,24 milioane de dolari SUA sub formă de granturi, care au permis acordarea a 409,24 de milioane de dolari SUA sub formă de împrumuturi în condiții concesionale de la Banca Mondială pentru a sprijini comunitățile gazdă și refugiații.

Menționăm că, de la aderarea R. Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 2,1 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru a sprijini reformele din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md