16:02:30 31.05.2020
 
Stiri

„Avia Invest” anunţă investiţii de 170 de milioane de euro în DEZVOLTAREA aeroportului și 100 de milioane de lei pentru depășirea epidemiei COVID-19

Economie 14.05.2020 09:40 Vizualizări703 Autor: Ziarul National
„Avia Invest” anunţă investiţii de 170 de milioane de euro în DEZVOLTAREA aeroportului și 100 de milioane de lei pentru depășirea epidemiei COVID-19


Compania „Avia Invest”, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), a anunțat că va semna cu investitorii, în timpul apropiat, un acord de împrumut în sumă de 170 de milioane de euro, bani pe care îi va investi în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. De asemenea, din banii acționarilor vor fi finanțate proiecte sociale în contextul epidemiei de COVID-19, în sumă totală de 100 de milioane de lei. Compania mai precizează că unul dintre acționari a alocat fondurile necesare pentru stingerea tuturor datoriilor ale „Avia Invest”, care de fapt nu-i aparțin.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei „Avia Invest”, acordul pentru împrumutul de 170 milioane de euro a fost semnat cu investitorii, iar banii vor fi accesibili în următoarele 30 de zile.

„Banii vor fi direcționați pentru onorarea angajamentelor investiționale în corespundere cu acordul de concesionare a AIC”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că fondurile vor fi cheltuite inclusiv pentru construirea unui nou terminal de pasageri, al unui terminal de mărfuri și finalizarea construcției unei noi piste de decolare-aterizare.

Compania subliniază că viitoarele proiecte vor duce la crearea a circa 9.000 de noi locuri de muncă, fapt extrem de important pentru economia R. Moldova. În plus, Aeroportul Internațional Chișinău va deveni unul dintre cele mai moderne din CSI și Europa de Est.

Concesionarul AIC a anunțat, de asemenea, că va susține mai multe proiecte sociale în valoare de 100 de milioane de lei, bani care vor fi alocați de acționari. „Aceste fonduri vor fi utilizate pentru implementarea mai multor proiecte sociale în toată țara, menite să sprijine și să îmbunătățească viața cetățenilor R. Moldova”, a precizat „Avia Invest”.

Compania s-a referit și la relațiile sale cu Autoritatea Aeronautică Civilă din R. Moldova. „Avia Invest” a reconfirmat că „pretențiile financiare reprezintă penalitățile la datoriile istorice ale companiei „Air Moldova”, formate în perioada în care era administrată de stat.”

„Unul dintre fondatorii „Avia Invest” a decis să acorde un împrumut substanțial pentru achitarea tuturor datoriilor curente, care au apărut din cauza pandemiei și stopării, aproape în totalitate, a activității AIC, dar și pentru stingerea restanțelor istorice, care s-au format nu din vina „Avia Invest”. Până la 15 mai absolut toate obligațiile financiare ale companiei, inclusiv pretențiile Autorității Aeronautice Civile, vor fi onorate în volum deplin”, se mai spune în comunicat.

În același timp, „Avia Invest” susține că în loc ca statul să ofere suport industriei aviatice din țară, care a fost grav lovită de pandemia de COVID-19, acesta a lăsat-o în voia sorții, să se descurce pe cont propriu. Mai mult, autoritățile au decis să aplice abuziv companiei o taxă suplimentară de 4,5 euro pentru fiecare pasager. „Avia Invest” susșine că va contesta legalitatea acesteia.

Compamnia mai declară că și-a onorat și își va onora în continuare angajamentele în volum deplin, dezmințind astfel zvonurile lansate de unii politicieni precum că s-ar confrunta cu probleme financiare.

Amintim că „Avia Invest” a devenit concesionara Aeroportului Internațional Chișinău în vara anului 2013. Acordul de concesiune a fost încheiat pentru o perioadă de până la 49 de ani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Petru 14.05.2020 16:00

Sor o sa fure si aceste 170 milioane si o sa puna in gaj Aeroportu Chisinau.Si asta ca guvernul Chicu de 6 luni nu poate hotari problema cu rezilierea contractului de concesiune.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md