05:30:53 25.09.2021
Stiri

Avertisment de ultimă oră al experților economici: „Noua metodologie de calcul al prețurilor la produsele petroliere propusă de ANRE – diversiune și SABOTAJ înainte de alegerile parlamentare”

Actualitate 14.06.2021 09:43 Vizualizări3545 Autor: Ziarul National
Avertisment de ultimă oră al experților economici: „Noua metodologie de calcul al prețurilor la produsele petroliere propusă de ANRE – diversiune și SABOTAJ înainte de alegerile parlamentare”


Noua metodologie a Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) de calcul al prețurilor la produse petroliere ar reprezenta o „diversiune și sabotaj” înaintea alegerilor parlamentare. De această părere este analistul economic Veaceslav Ioniță. ANRE va organiza astăzi, 14 iunie, ședința publică în cadrul căreia va fi discutată o nouă metodologie de calcul al prețurilor la produse petroliere.

Potrivit lui Ioniță, metodologia respectivă ar avea trei efecte imediate: vor dispărea companiile mici autohtone și se va institui monopolul a două-trei companii transnaționale; pentru o perioadă scurtă, exact înainte de alegeri, vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere; prin decizia instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care ar trebui să fie.

„Piața produselor petroliere este cel mai discutat subiect din ultimii aproape doi ani. Iar anul acesta asistăm deja la a zecea scumpire a produselor petroliere, fapt ce irită enorm consumatorii, iar politicienii au devenit foarte activi în special acum, înainte de alegeri. În aceste condiții, ANRE a decis să dea dovadă de „grijă” față de consumatori și să aprobe atât metodologia de calcul, cât și marjele comerciale. Însă, o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce „praf în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere. Altfel nu-mi pot explica faptul cum, în condițiile când din 2016 până în prezent în R. Moldova salariile au crescut cu 67%, inflația cu 20%, taxele locale cu 505-200%, iar noua marjă comercială aprobată de ANRE este cu 40% mai mică decât în 2016”, scris Ioniță pe blogul său.

Economistul precizează că tot ce se cere de la ANRE este să stabilească marje comerciale în conformitate cu toate costurile reale, astfel încât consumatorii să achite un preț corect.

„Pentru aceasta noi plătim anual ANRE cu 85 de milioane de lei. Cea ce face, de fapt, ANRE seamănă mai mult a sabotaj economic în ajun de alegeri parlamentare. Aprobă o marjă comercială absolut ilegală, pe care orice instanță de judecată o va anula la prima cerere a petroliștilor. Iar până atunci piața produselor petroliere va fi măcinată de perturbații, exact în ajun de alegeri parlamentare și se pare că acesta este unul dintre scopurile ANRE.

Totodată, prin aceste acțiuni, ANRE finalizează procesul de monopolizare a pieței produselor petroliere, deoarece drept rezultat vor dispărea micile companii petroliere autohtone și va fi instituit un monopol clar al două-trei companii transnaționale. Acesta, se pare, este al doilea scop ascuns al ANRE. Evident că imediat după alegeri, după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fimult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE”, anticipează Ioniță.

Expertul a transmis un mesaj membrilor ANRE, care se vor întruni astăzi în ședință.

„Stimați conducători ANRE pe care noi vă plătim cu câte 85 de mii de lei lunar, metodologia ANRE și marjele comerciale nu trebuie să fie decise în instanța de judecată. Ele trebuie să fie rezultatul muncii voastre. Noi dorim ca experții din cadrul ANRE să vină cu calcule în conformitate cu legea, iar marjele să fie aprobate în așa manieră, încât să fie imposibilă atacarea lor în instanță de judecată. Tot ce se cere de la voi sunt prețuri corecte pe piața produselor petroliere, dar nu PR ieftin în ajun de alegeri”, a conchis Ioniță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md