Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”
Parlamentul de la Chișinău ar putea reglementa prin lege activitatea rețelelor de socializare pe teritoriul R. Moldova, pentru a preveni situații de genul celei înregistrate la ultimele alegeri prezidențiale din România, unde un candidat a fost „ajutat” de „TikTok” să ajungă în turul doi al scrutinului, deși a declarat zero cheltuieli electorale.
„Eu cred că trebuie să avem una din recomandări modificarea legislației, pentru a nu ne trezi când un stat străin folosește rețelele sociale pentru denaturarea unui scrutin electoral”, a declarat joi, în Parlament, președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, în contextul audierilor structurilor de forță pe marginea acțiunilor întreprinse vizavi de fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican din toamna acestui an.
Potrivit deputatului, Comisia Electorală Centrală trebuie să aibă instrumente ca să poată interveni „atunci când sunt finanțate anumite campanii de denigrare, pentru că ele nu sunt făcute gratuit, chiar dacă unii încearcă” să ne convingă de altceva.
Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a recomandat exemplul Uniunii Europene, care are o directivă prin care reglementează toate platformele social-media, inclusiv TikTok-ul.
„În cazul României, după cum am văzut, TikTok-ul a acționat foarte rapid, a fost chemat și în Parlamentul European, pentru că există o legislație pe care noi ar urma s-o preluăm și s-o transpunem fie în procesul de integrare europeană, chiar aș recomanda mult mai rapid. Avem nevoie de instrumente legale ca nu doar TikTok-ul, dar și celelalte platforme social-media să fie mult mai receptive și mult mai rapide în acțiuni atunci când vine vorba despre propagandă și dezinformare pe teritoriul R. Moldova”, a punctat Alexandru Musteața.
Directorul SIS a raportat, de la tribuna Parlamentului, că pe fonul restricțiilor adoptate de R. Moldova în domeniul audiovizualului, care au diminuat din eficiența propagandei ruse, urmare a închiderii mai multor posturi TV, care retransmiteau propaganda rusă, Moscova exploatează pe larg instrumentarul de new-media, o pondere însemnată fiind acordată utilizării rețelei Telegram, Tiktok, Youtube.
„SIS a identificat o rețea care, la nivelul anului 2024, distribuie sistematic narative pro-Kremlin, inclusiv pro-război, formată din peste 160 de canale Telegram, dintre care 110 care reflectă exclusiv situația sociopolitică din R. Moldova şi sunt administrate fie de actori anonimi, fie de bloggeri/ influenceri pro-Kremlin, iar celelalte 50 sunt din Federația Rusă. De asemenea, rețeaua are peste 90 de canale TikTok, peste 70 grupuri sau conturi Facebook și 43 de boturi Vkontakte, care înseamnă scrierea automatizată de comentarii”, a dezvăluit Musteața.
Șeful serviciului de inteligență a arătat că procedura de a înlătura video-urile care răspândesc falsuri și dezinformează prin intermediul rețelei TikTok, care a „crescut în intensitate” și a ajuns să fie utilizată tot mai des, este una greoaie în prezent.
„Între compania care gestionează platforma TikTok și instituțiile statului există un mecanism de comunicare. De fiecare dată când noi identificăm un video, un profil care distribuie falsuri, e o procedură lungă, cu mai multe argumente, deci un raport destul de complex ce trebuie pregătit și transmis în limba engleză companiei respective. Este la decizia ei dacă înlătură acel video, nu întregul cont pe care îl identificăm, ceea ce este destul de complicat, pentru că un cont ar putea avea zeci, sute de video-uri și, atunci, să faci pe fiecare video raport ia foarte mult timp și resurse umane. Totodată, viteza de reacție este una înceată, or până facem noi un raport și se blochează un video, alte zece sau 15 video-uri apar exact în perioada respectivă”, a detaliat Alexandru Musteața.
Menționăm că, la ultimele alegeri din R. Moldova, mai multe conturi ale rețelei gestionate de fugarul condamnat Ilan Șor de la Moscova, ce răspândeau falsuri și incitau la ură, au fost blocate pe Facebook și Telegram, la solicitarea autorităților de la Chișinău.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch