06:43:42 06.12.2023
Stiri

Autoritățile centrale pun capăt DEZASTRULUI din planificarea URBANĂ. Va fi anulat conceptul de autorizare tacită a lucrărilor de proiectare și construcție a imobilelor

Actualitate 13.09.2023 12:28 Vizualizări1062 Autor: Ziarul National
Autoritățile centrale pun capăt DEZASTRULUI din planificarea URBANĂ. Va fi anulat conceptul de autorizare tacită a lucrărilor de proiectare și construcție a imobilelor


Guvernul a aprobat astăzi, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Codul Urbanismului și Construcțiilor (CUC). Acesta va reglementa toate ariile conexe domeniului - de la amenajarea teritoriului, autorizarea și executarea lucrărilor de proiectare și construcție, până la controlul calității lucrărilor.

Potrivit MIDR, noul Cod vine să soluționeze mai multe probleme ce țin de legislația în domeniu și va preveni interpretarea abuzivă a prevederilor legale. Astfel, în urma aprobării CUC, va fi anulat conceptul de autorizare tacită, în temeiul căruia au fost comise un șir de încălcări în domeniu. De asemenea, va fi simplificată procedura de emitere a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire/desființare, în cazul localităților cu o populație de până la 3 000 de locuitori. De procedura simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități - estimativ 1,5 milioane de locuitori.

În același timp, va fi stabilit statutul, obligațiile și responsabilitățile specialiștilor în domeniu și va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor.

În plus, Codul prevede extinderea listei lucrărilor de construcție care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizație de construire. Totodată, certificatul de urbanism și autorizația de construire/desființare pentru obiectele declarate de utilitate publică de interes național vor fi eliberate de către instituția din subordinea organului central de specialitate.

„Aprobarea Codului va reduce o serie de acțiuni infracționale întâlnite frecvent, cum ar fi: construirea pe terenuri pentru care nu se deține dreptul de proprietate, modificarea construcțiilor prin acțiuni care pot pune în pericol viața oamenilor sau mediul înconjurător, întocmirea ori semnarea proiectelor pentru construcție de către persoane care nu dețin acest drept”, a menționat ministrul Andrei Spînu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md