10:55:31 27.03.2023
Stiri

ATENȚIE! Au rămas zile numărate până expiră termenul de prezentare a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2022 de către persoanele fizice și juridice: 27 martie 2023

Actualitate 17.03.2023 11:14 Vizualizări1484 Autor: Ziarul National
ATENȚIE! Au rămas zile numărate până expiră termenul de prezentare a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2022 de către persoanele fizice și juridice: 27 martie 2023


Termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2022 de către persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională, precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independentă espiră la 27 martie curent.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, declarația poate fi prezentată în mod electronic sau pe suport de hârtie.

Fiscul amintește că agenţii economici sunt obligaţi să achite impozitul pe venit, în rate, nu mai târziu de datele 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie ale anului fiscal.

Agenţii economici întreprinderi micro, mici sau mijlocii pot achita impozitul pe venit calculat, până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au fost plătite dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, din profitul obţinut în perioadele fiscale 2023 – 2025 inclusiv. În acest context, agenții economici nu trebuie să completeze anexa 8D la completarea Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit (Forma VEN12) pentru perioada fiscală 2022.

Întreprinderile agricole și gospodăriile ţărăneşti (de fermier) dispun de dreptul de a achita impozitul în două etape: o pătrime din sumă – până la 25 septembrie şi trei pătrimi din această sumă – până la 25 decembrie ale anului fiscal.

Agenţii economici din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, precum și persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente achită impozitul pe venit la buget, în rate, trimestrial, pînă la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.

Persoanele juridice rezidente, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, formele organizatorice rezidenţi cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, reprezentanța permanentă a nerezidentului în Republica Moldova sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului.

Pentru aspecte aferente modului de completare a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit sau de determinare a obligațiilor fiscale, în funcție de categoria de contribuabil, consultați Baza Generalizată a Practicii Fiscale - compartimentul „Impozit pe venit”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md