06:39:05 24.09.2023
Stiri

Asociația „Forța Fermierilor” amenință cu noi proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul semințelor de floarea-soarelui „cel puțin până la 31 decembrie”: „Fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost”

Actualitate 19.09.2023 12:10 Vizualizări801 Autor: Ziarul National
Asociația „Forța Fermierilor” amenință cu noi proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul semințelor de floarea-soarelui „cel puțin până la 31 decembrie”: „Fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost”


Fermierii amenință cu organizarea de noi proteste, dacă Guvernului nu va interzice importul semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova „cel puțin până la 31 decembrie 2023”.

Producătorii autohtoni se plâng de prețuri mici la comercializare din cauza importurilor pe care o companie le-ar face din Ucraina și le-ar valorifica la fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți.

„Asociația „Forța Fermierilor” a avut ieri o ședință de lucru sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu mai mulți traderi de pe piața cerealelor și oleaginoaselor. Subiectul discuțiilor a fost prețurile la floarea-soarelui, care în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent, fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariul de la grâu și orz, agravat prin faptul că, la sudul republicii, din cauza secetei de vară recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, se arată într-un comunicat de presă al asociației conduse de fostul deputat Alexandr Slusari.

Menționăm că, la ședința de la MAIA, fermierii au acuzat traiderii că profită de situația lor financiară și procură producția la prețuri derizorii, iar prețurile mici sunt și o consecință a importului de grâu din Ucraina. Pe de altă parte, exportatorii au invocat problema logisticii, costul căreia a crescut în ultimul timp de 2-3 ori. Un alt factor, invocat ține de blocajul mare la transportarea pe cale maritimă cât și cea terestră, care majorează, drept consecință, costurile suportate de traideri care, ulterior, se răsfrâng asupra fermierilor.

„Problema dată a fost discutată recent și la întâlnirea cu autoritățile române și ucrainene, care a avut loc în portul Constanța, privind îmbunătățirea tranzitului spre piețele externe, redirecționarea exportului terestru de mărfuri din Ucraina pe căile feroviare și maritime. Republica Moldova va menține coridorul solidarității, dar nu în detrimentul producătorilor autohtoni. Pentru noi, producătorul autohton este o prioritate”, a declarat la ședință secretarul de stat de la MAIA, Vasile Șarban,

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md