Artă cu ajutorul polizorului la Bordeaux


Mândrie // Basarabeanca „polivalentă” din Franța: este plasticiană, fotograf, designer, dar și o bună organizatoare de evenimente
Locuiește de opt ani în Franța, la Bordeaux - o localitate din sud-vestul Franței. Oxana Ramat Crețu este plasticiană, fotograf, designer, dar și foarte implicată în tot ce ține de activitățile diasporei. Organizează cu regularitate expoziții de artă în Franța, printre ultimele sale proiecte fiind promovarea artiștilor noștri în Europa, dar și ajutorarea copiilor cu dizabilități.
Tinerețe plină de lecturi
Oxana este originară din orașul Cahul. „Am plecat de acasă devreme, prea devreme, cum îmi repetă mereu tatăl meu. La 13 ani am mers la liceu în România, în orașul Orșova din județul Mehedinți. Acolo am întâlnit cei mai buni prieteni, acolo s-au născut cele mai frumoase amintiri: nopți nedormite cu Cioran, Eliade, Hermann Hesse și o scriitoare care m-a marcat foarte mult – Chris Simion. Prietenii, dezbateri nocturne, prima dragoste, prima decepție și, cel mai important – libertatea”, deapănă ea amintiri.
A impresionat prin influențe moldovenești și slave
Se află în „patria şampaniei și a vinului” din 2006, după câțiva ani de studii la Chișinău, în domeniul limbilor străine. La început a locuit la o familie în care a studiat franceza, apoi a devenit studentă la Universitatea Bordeaux 3, iarăși în domeniul limbilor străine. Peste câțiva ani, marcată de grevele contra reformelor din învățământul superior francez, decide să se reorienteze. După mai multe încercări, l-a întâlnit pe Pierre Renollet, directorul Școlii de arte aplicate „Créasud”, care a considerat foarte promițător bagajul ei de „influențe culturale moldovenești și slave”. Aici a obținut diploma de designer de produse. Ulterior, și-a continuat studiile în domeniul fotografiei, iar în prezent învață la Școala Superioară de Arte Plastice din Bordeaux.
Schimb cultural, design, foto, artă și multă implicare
Oxana este antrenată astăzi în diverse activități. Conduce o mică întreprindere de schimb cultural și lingvistic - „Elannce”. În domeniul designului dezvoltă proiectul „Music is green”, fiind prezentă la diverse expoziții, la fel ca și în fotografie. Împreună cu alți conaționali de-ai noștri (Rodica Ninicu și Andrey Soloviev) intenționează să înființeze Asociația „ModCom” cu scopul de a oferi artiștilor din R. Moldova și din Europa de Est vizibilitate europeană și șansa de a se deschide lumii întregi. Artiștii selecționați vor putea veni la Bordeaux pentru a crea, iar lucrările lor vor fi expuse și, eventual, vândute în Franța. Basarabeanca se implică activ și în susținerea culturii și tradițiilor moldovenești prin intermediul asociației franco-moldave „Cercle Moldavie”.
Faptul că reușește să se afirme în atâtea domenii se datorează susținerii soțului ei. „Am stabilit un fir conductor între toate activitățile mele. Arta, cultura, comunicarea sunt toate legate cu libertatea exprimării. Fiind înconjurată de persoane pe care pot să mă bazez, totul devine mai ușor”, susține „micul Napoleon”.
Transformă deșeurile în artă
Cahuleanca este cea care readuce „la viață” discurile de vinil, confecționând din acestea ghivece pentru flori. Plăcile muzicale vechi sunt remodelate astfel încât să fie posibilă instalarea plantelor vii în interiorul acestora. Și-a denumit proiectul „Music is green”, ghivecele din vinil cu flori amintindu-i de „anturajul copilăresc de acasă”. Pentru a transforma aceste „deșeuri nocive” în artă, Oxana a fost selectată de către o asociație de muzică, care i-a pus la dispoziție un stoc impunător de discuri. Astfel de ghivece creează impresia unei grădinuțe suspendate ce „învăluie habitatul cu verdeață și lumină”. Autoarea proiectului recomandă plantarea în astfel de suporturi a plantelor din familia Tillandsia, ce nu au nevoie de sol pentru a fi întreținute. Prin aceasta, artista vrea să denunțe poluarea și impactul neglijent al omului asupra mediului.
Eroina noastră și-a expus lucrările la galeriile „Maison Ecocitoyenne”, „L’Ombilical”, la „Winery Philippe Raoux”, la „DJ Art school”, la „Marché de Lerme” din Bordeaux, la cea din urmă expoziție toate lucrările ei fiind vândute la licitație. În cadrul unui vernisaj, Oxana a denunțat simbolic impactul uman asupra naturii. „Proiectul a constat în a pune figurativ o ființă umană în pielea unui copac, pentru a ne putea imagina impactul uman asupra mediului înconjurător”, a explicat ea.
Tradiții moldovenești la Bordeaux
Asociația de amiciție franco-moldovenească „Cercle Moldavie”, în acțiunile căreia este implicată activ compatrioata noastră, întrunește peste 500 de membri activi. Ea este responsabilă de Reprezentanța asociației la Bordeaux, împreună cu Rodica Ninicu. Originarii din R. Moldova organizează regulat evenimente culturale, conferințe, serate tematice, concerte etc. Cel mai recent eveniment, desfășurat la Bordeaux, a fost pe tema sărbătorilor de iarnă moldovenești, la care au luat parte circa 100 de persoane. Basarabenii au prezentat colinda, urătura, obiceiul „Capra”, unele reprezentații aparținând copiilor. Totodată, a fost prezentat un scurtmetraj despre tradițiile noastre în limba franceză.
„Dorim să le transmitem cultura noastră frumoasă și bogată, așa cum ne-au învățat acasă. O bună parte din francezi află foarte multe lucruri prin intermediul seratelor pe care le organizăm noi”, a precizat ea.
Adună fonduri pentru copiii cu nevoi speciale de la noi
Oxana este implicată și în organizarea unei serate cultural-caritative cu scopul acumulării fondurilor pentru copiii cu dificultăți fizice din R. Moldova. Ideea unei astfel de acțiuni aparține Asociației „Pédiatres du monde”. Primăria localității Canéjan a oferit gratuit spațiul pentru realizarea evenimentului. Acțiunea va avea loc pe 15 martie 2014 și va include numere artistice, expoziții cu vânzări de tablouri, prezentarea legendei Mărțișorului, atelier de confecționare a mărțișoarelor pentru copii, vânzarea vinurilor originare din Republica Moldova, tombola cu câștig, toate cu scop de caritate.
Cătălin Mihai













































































