09:56:51 19.04.2024
Stiri

Apendicita acută, cea mai frecventă urgenţă chirurgicală

Reportaj 20.03.2016 17:00 Vizualizări4258 Autor: Ziarul National


Apendicita acută, cea mai frecventă urgenţă chirurgicală poza simbol

PRECAUȚIE // La primele semne ale apendicitei, solicită urgent ajutorul medicului

Apendicita este o inflamaţie a apendicelui şi poate să fie cronică sau acută. Inflamarea apendicelui apare când organul este blocat total sau parţial de diferite resturi. Alte cauze pot fi: traume, tumori, viermi intestinali.

În cazuri severe este necesară înlăturarea apendicelui.

Această afecţiune apare frecvent la vârste cuprinse între 10 şi 30 de ani, dar poate fi posibilă la orice vârstă, fiind cunoscute şi cazuri cu manifestări particulare la bolnavii vârstnici.

Odată pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos. Internarea în spital este obligatorie, tratamentul acestei afecţiuni fiind de natură chirurgicală. Cu cât se intervine mai repede, cu atât suferinţa pacientului este mai redusă şi intervenţia mai uşor de realizat, cu complicaţii cât mai puține.

Cauzele apariției apendicitei

Principala cauză a acestei afecţiuni poate fi, în multe dintre situaţii, obstrucţia cavităţii apendicelui ca urmare a unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau nimerirea unui mic corp străin în acest organ (sâmburi, seminţe).

Afecțiunea provoacă o creştere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulaţiei sângelui şi inflamația acestuia ce poate evolua, în lipsa tratamentului corespunzător, până la perforaţie (peritonită).

Simptomele principale

De obicei, primul semn este o durere surdă aproape de centrul sau partea superioară a abdomenului ce devine mai apoi ascuţită şi se deplasează spre partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta e urmat de pierderea apetitului;

greaţă şi/sau vărsături imediat după ce încep durerile abdominale; umflarea abdomenului; febră nu foarte ridicată; urinări dureroase; crampe severe; constipaţie sau diaree.

Dacă ai simptomele de mai sus, solicită imediat asistenţă medicală, deoarece diagnosticul corect şi tratamentul corespunzător sunt foarte importante.

Diagnosticarea apendicitei

Stabilirea unui diagnostic poate fi destul de complicată. Şi asta pentru că simptomele sunt adesea extrem de vagi sau similare cu ale altor afecţiuni. Pentru un diagnostic corect, de obicei se fac următoarele teste: examen abdominal; test de urină; examen rectal; analize ale sângelui pentru a vedea dacă organismul luptă împotriva unei infecţii.

Nu există nicio cale de a preveni apendicita. Cu toate acestea, afecțiunea este mai puţin frecventă la persoanele care consumă alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele şi legumele proaspete.

Chirurgie & Remedii naturiste

Apendicectomia, salvarea vieții

Tratamentul standard al apendicitei acute este chirurgical şi constă în operaţia numită apendicectomie.

Înaintea operaţiei, sunt administrate antibiotice care ajută organismul să lupte împotriva peritonitei. De obicei, se face anestezie generală, iar apendicele este eliminat printr-o incizie de câţiva centimetri sau prin laparoscopie.

În termen de 12 ore de la intervenţie, te poţi ridica şi deplasa. Poți reveni la activităţile normale după două-trei săptămâni. În cazul în care intervenţia se face cu ajutorul laparoscopiei, incizia este mai mică, iar timpul de recuperare - mai scurt.

După apendicectomie, solicită ajutorul medical dacă prezinţi febră, dureri în regiunea abdomenului, ameţeli şi stări de slăbiciune, puroi, durere sau roşeaţă în zona inciziei.

Uleiul de ricin

Este un ulei excelent pentru apendicită. Poate debloca acel canal înfundat şi reduce inflamatia. Luat pe cale orală, ajută la tratarea constipaţiei. Luaţi un bandaj mai gros şi puneţi peste el două linguri de ulei de ricin. Staţi pe spate şi puneţi-l pe abdomen. Repetaţi procedeul de 3-4 ori pe săptămână, timp de 2-3 luni.

Usturoi, pe nemâncate

Este foarte bun în tratarea apendicitei, reducând inflamația şi scăzând durerea cauzată de apendicele inflamat. Mâncaţi 2-3 căţei de usturoi pe stomacul gol în fiecare dimineaţă. Puteți lua şi capsule cu praf de usturoi de la plafar.

Sucul de lămâie, bogat în acizi și vitamine

Ajută la o bună digestie şi la prevenirea constipaţiei, scade durerea cauzată de apendicele inflamat. Stoarceţi o lămâie şi amestecaţi zeama rezultată cu o cantitate egală de miere de albine. Consumaţi această compoziţie de câteva ori pe zi, timp de câteva săptămâni.

Ceai din busuioc cu ghimbir

Infuzia scade febra şi tratează balonarea şi indigestia. Fierbeţi într-o cană o linguriță de busuioc şi o linguriţă de ghimbir, până când apa scade la jumătate. Adăugati puţină miere de albine şi beţi acest ceai de două ori pe zi, timp de câteva zile.

Selecție din presa românească

Pagină realizată de Maria Boroda


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md