12:57:47 22.05.2019
 
Stiri

APELUL Avocatul Poporului înaintea alegerilor: „Concurenții electorali să NU admită implicarea simpatizaților săi în acțiuni violente și intimidări”

Politică 22.02.2019 14:18 Vizualizări667 Autor: Ziarul National
APELUL Avocatul Poporului înaintea alegerilor: „Concurenții electorali să NU admită implicarea simpatizaților săi în acțiuni violente și intimidări” deschide.md

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, cheamă cetățenii să manifeste responsabilitate civică și să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar pe concurenții electorali – să dea dovadă de corectitudine, respect reciproc și să se abțină de la acțiuni care ar putea afecta exercițiul electoral.

Potrivit lui Cotorobai, scrutinul parlamentar trebuie să fie corect și transparent, prin asigurarea dreptului de vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

„Respectarea acestor cinci principii ale patrimoniului electoral european este esenţială democraţiei. Organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului, în special a libertăţii de exprimare şi a presei, a libertăţii de întrunire şi asociere pentru scopuri politice”, se arată în apelul ombudsmanului.

Cotorobai relevă faptul că organizarea și desfășurarea scrutinului parlamentar în condițiile sistemului mixt de vot va constitui „un examen pentru toți actorii implicați în procesul electoral: autorități, concurenți electorali, cetățeni cu dreptul de vot, observatori naționali și internaționali”.

În opinia sursei citate, credibilitatea procesului electoral trebuie să fie garantată, în primul rând, prin respectarea drepturilor fundamentale și a normelor de drept, încât să fie excluse orice suspiciuni de manipulare.

„Procedura de votare joacă un rol vital în procesul alegerilor deoarece în timpul acesteia pot fi comise fraude electorale. Libertatea votului permite alegătoruluide a-și forma de sine stătător opinia în privința concurentului electoral pentru care dorește să voteze. Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra acestuia pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum și pentru a-l împiedica să-și exprime voința în mod independent”, subliniază Mihail Cotorobai.

Sursa citată i-a îndemnat pe concurenților electorali să acționeze în spiritul principiilor democratice, indiferent de rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie, să nu admită implicarea simpatizaților săi în acțiuni violente și intimidări. În același timp, Cotorobai face apel la reprezentanții organelor de drept să asigure securitatea și siguranța persoanelor în ziua alegerilor și în perioada imediat următoare, „pentru a evita destabilizarea ordinii și securității publice”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md