04:45:19 16.01.2021
 
Stiri

Antologia de poezie română postcomunistă „Pour le prix de ma bouche” include cinci poeți basarabeni

Social 07.02.2020 09:53 Vizualizări1546 Autor: Ziarul National
Antologia de poezie română postcomunistă „Pour le prix de ma bouche” include cinci poeți basarabeni


În cadrul Festivalului Internațional Europalia a apărut Antologia de poezie română postcomunistă „Pour le prix de ma bouche” („Pentru prețul gurii mele”).

Traducerea în franceză și prefața sunt semnate de Jan H. Mysjkin, cunoscut poet și traducător din română în neerlandeză și franceză.

Ediția curentă a festivalului Europalia (octombrie 2019– februarie 2020) îi este dedicată României, țară invitată de onoare.

Festivalul Europalia este considerat evenimentul cultural de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei.Poetul și traducătorul Jan H. Mysjkin semnează traducerea și prefața la antologia de poezie română postcomunistă „Pour le prix de ma bouche”

Traducătorul și autorul prefeței antologiei de poezie română postcomunistă, Jan H. Mysjkin, menționează că după căderea dictaturii comuniste la finele lui 1989, o nouă eră s-a deschis și pentru literatura română. Traducătorul vorbește în prefață de „zborul fenomenal” și de diversitatea poeziei române contemporane, el mai remarcă: „Antologia „Pour le prix de ma bouche” propune 25 de poeți contemporani, dintre care 5 poeți din Republica Moldova, afirmați după prăbușirea Uniunii Sovietice și după declararea independenței din 1991”.

Precizăm că în volum au fost incluse poeme ale autorilor basarabeni Dumitru Crudu, Aura Maru, Diana Iepure, Irina Nechit și Emilian Galaicu-Păun.Coperta antologiei de poezie română post-comunistă apărutăîn Belgia

Volumul antologic a fost publicat foarte recent, în ianuarie 2020, la editura l’Arbre à Paroles a Casei de Poezie din Amay (Maison de la poésie d'Amay). Însuși directorul editurii, David Giannoni, a fost prezent la seara poetică de la Centrul de Kroon din Bruxelles, oferindu-le exemplarele de autor poeților Doina Ioanid, Teodor Dună, Irina Nechit și Cosmin Perța, invitați să susțină lecturi publice la Anvers și la Bruxelles, pe 30 și 31 ianuarie.

Programul literar al Europalia a demarat în octombrie 2019, la Teatrul din Liège, unde Linda Maria Baros și Davide Napolia au prezentat o lectură-performance. Au urmat alte evenimente dintre care amintim de discuția „Migrație/ Multilingvism” desfășurată în noiembrie la Bruxelles, cu participarea scriitorilor Tatiana Țîbuleac și Claudiu Florian, apoi dezbaterea „30 ans après” („După 30 de ani”) consacrată unei teme esențiale a istoriei recente, căderea comunismului – această dezbatere a avut loc în decembrie la Bozar, au participat scriitorii Gabriela Adameșteanu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Cătălin Pavel. Tot în decembrie, poetele Angela Marinescu, Simona Popescu, Floarea Țuțuianu și Moni Stănilă au fost protagonistele evenimentului De la force poétique. Quatre cinq poètes roumaines găzduit de biblioteci din Liège și Bruxelles.

Coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului Europalia este Institutul Cultural Român.

Irina Nechit

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md