22:22:02 01.03.2024
Stiri

Candidat comun al PAS, PDA, PLDM și PPEM la prezidențiale? „Nu e neapărat să fie Maia Sandu sau Andrei Năstase”

Politică 27.05.2016 10:12 Vizualizări2056 Autor: Ziarul National
Candidat comun al PAS, PDA, PLDM și PPEM la prezidențiale? „Nu e neapărat să fie Maia Sandu sau Andrei Năstase” glasul.md


Liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, crede că opoziția de centru-dreapta ar putea propune un candidat unic la alegerile prezidențiale, dar nu e neapărat ca acesta să fie el sau Maia Sandu.

„De fiecare dată, când am vorbit despre un candidat unic, am spus că trebuie să ne axăm pe profilul acelui candidat şi mai puţin pe nume, pentru că, într-o bună zi, Plahotniuc şi-a pus tunurile pe tine şi s-a terminat cu numele tău. Ați văzut linșajul la care am fost supus? Nu este exclus ca de la mine să se treacă la Maia Sandu și atunci ce facem? Avem nevoie de un candidat anti-oligarhic, anti-plahotniuc, pro-Moldova. Candidatul nostru trebuie să fie unul combativ, luptător. Poate fi o persoană din cadrul partidelor noastre sau din afară. Cred că trebuie să ne așezăm și să discutăm”, a declarat Năstase în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Liderul PDA nu vede o problemă dacă în primul tur al alegerilor fiecare dintre partide va merge cu propriul candidat, iar în turul doi se vor consolida eforturile.

Expertul român, Sorin Ioniță, a precizat, la rândul său, că este „periculos să fie folosit turul întâi al alegerilor ca preliminare”.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Victor Ciobanu, a ținut să atenționeze că Plahotniuc ar putea pregăti surprize pentru aceste prezidențiale.

„Plahotniuc își va lansa un candidat suprimând măcar una din opțiuni, ori Partidul Demnitate și Adevăr, ori Partidul Acțiune și Solidaritate, astfel încât, în turul doi, să ajungă candidatul lor cu Igor Dodon. Este clar că Dodon nu câștigă în turul doi. Atunci se votează împotrivă. În plus, nu ar trebui să excludem nici posibilitatea fraudării alegerilor”, a mai opinat Ciobanu.

Istoricul Octavian Țâcu crede însă că opoziția de dreapta nu va fi capabilă să genereze un lider comun.

„Pe dreapta se va da o bătălie între Andrei Năstase și Maia Sandu. Turul doi va fi inevitabil. Poate fi evitat doar dacă vor fi fraudate alegerile.Ceea ce încurajează, dintr-un anumit punct de vedere, este faptul că atunci când vom avem un singur om datorită scrutinului doi – vom avea alte capacităţi de mobilizare”, a declarat Țâcu.

Amintim că, aflat într-o vizită de lucru în R. Moldova, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, Siegfried Mureșan, a recomandat partidelor de dreapta, PLDM, PPEM, PDA și PAS, să meargă în alegeri cu un candidat comun pentru a mări șansa de victorie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md