21:03:32 16.05.2021
 
Stiri

Ambasadorul României în R. Moldova, despre furtul miliardului: „Numărul celor vinovați nu se rezumă la unul”

Știri 28.04.2016 09:56 Vizualizări3363 Autor: Galina Munteanu
Ambasadorul României în R. Moldova, despre furtul miliardului: „Numărul celor vinovați nu se rezumă la unul”


Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, susține că urmărește cu multă atenție felul în care autoritățile investighează dispariția unui miliard de euro și lichidarea a trei bănci din R. Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru RFI România.

Diplomatul spune că, fără a fi jurist, crede că dispariția de pe piața bancară a trei bănci importante, „în urma unor proceduri, probabil frauduloase, au implicat mult mai multe persoane, decât sunt în acest moment anchetate”.

„Numărul celor vinovați nu se rezumă la unul și la finalul acestui proces de investigație, fără îndoială foarte complicat, la care de altfel participă indirect și compania Kroll, vom putea constata că într-adevăr rețeaua de complicități este foarte vastă și cuprinde multe persoane, fără îndoială, unele dintre ele foarte importante în R. Moldova. E un test pe care, pe de o parte, îl dă justiția din R. Moldova care își poate dovedi dacă trece acest test profesionalismul și independența justiției. Dar este un test pe care îl dă și elita politică din R. Moldova cu privire la capacitatea de a înțelege solicitările cetățenilor ca justiția din R. Moldova să fie independentă și imparțială”, a spus Marius Lazurca.

Referindu-se la recentele proteste antiguvernamentale de la Chișinău, diplomatul român spune că trage nădejde că autoritățile de la Chișinău vor ști să asculte cu multă luare aminte mesajele care vin din stradă.

Cât privește procesul de judecată în dosarul fostului prim-ministru, Vlad Filat, acuzat de trafic de influență și corupere pasivă, diplomatul susține că nu cunoaște dosarul Băncii de Economii și gradul de implicare a fostului premier în acest dosar, dar speră ca acest proces să fie unul echitabil, iar cei vinovați să fie pedepsiți.

„Nu cunosc dosarul Băncii de Economii, nu cunosc gradul de implicare a fostului premier în acest dosar și nici nu mă privesc în mod nemijlocit aceste elemente. Ceea ce eu rețin este buna relație pe care am avut-o personal și în calitate de ambasador al României la Chișinău cu premierul în două rânduri, Vlad Filat. Și nu pot reprima sentimentul de amărăciune care mă încearcă să-l văd pe fostul premier în această situație. Este un motiv în plus să-mi doresc, nu cu titlu personal, dar în calitate de Ambasador al României, ca acest proces să fie unul echitabil și ca cei vinovați să fie trași la răspundere, în urma unui act independent și neutru de justiție”, a mai spus diplomatul.

La finalul mandatului în R. Moldova, Marius Lazurca vorbește și despre relațiile moldo-române. „Această atmosferă de prietenie, frățietate de multe ori, pe care am construit-o și la care am fost eu însumi martor în foarte multe ocazii, a putut să genereze încrederea reciprocă de care aveam nevoie, fără de care proiecte cu adevărat importante, proiecte care afectează în sens pozitiv, în multe situații interese vitale ale României și R. Moldova, nu ar fi putut fi realizate. Or, cred că asta este câștigul esențial pe care raporturile politice foarte bune dintre noi l-au adus și anume că putem gândi împreună, pune pe hârtie împreună și trece la realizarea împreună a unor proiecte cu adevărat strategice, a unor proiecte care afectează interese esențiale, fundamentale atât ale României, cât și ale R. Moldova”, a conchis, la RFI, Marius Lazurca, cel mai longeviv diplomat cu mandat în R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Dragos 28.04.2016 10:42

Cu tot reespectul, Excelenta, dar...se putea altfel cu aceasta "elita" ordinara talhara care a "evoluat" ad-hotz, de la secta la dogma despotica, de la scortotina pudica la basoldina mamutica. Astfel, soarta societatii este condamnata. Traiesc intr-o claustrofobie. Nu respecta domnia legii, nu respecta Romania. Nu produc nimic, nu activeaza decat in favoruri. Micimile astea spurcate au tras poporului, Europei, cum spun ilustrii smecheri, o perversa de zile mari. Au mancat Moldovioara talharii, l-au mancat si pe Filat. Si vor mai manca, nesimtitii la superlativ. A naibii Calamitate este Plahotniukkaria! Inca putin si Moldovioara cade de pe harta. La ce bun atunci milioanele bucurestene aruncati in "Gaura Neagra" pd-ista?!?!

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md