11:52:38 04.12.2023
Stiri

Ambasadorul Ioniță nu exclude că „Autostrada UNIRII” ar putea ajunge până la Chișinău

Știri 30.11.2018 13:20 Vizualizări2030 Autor: Ziarul National
Ambasadorul Ioniță nu exclude că „Autostrada UNIRII” ar putea ajunge până la Chișinău facebook


Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi seara, Legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu Mureş - „Autostrada Unirii”, afirmând că Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă, deşi acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani. Ambasadorul României în R. Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță, nu exclude că „Autostrada Unirii” ar putea ajunge până la Chișinău.

„În ajunul Centenarului, am semnat legea „Autostrăzii Unirii”, care consfinţeşte obligaţia statului român de a construi un drum de mare viteză care să traverseze Carpaţii şi să lege două provincii istorice, Moldova şi Transilvania. Am promulgat această lege în cadrul unei ceremonii publice ţinute într-un loc încărcat de simboluri, această sală, Sala Unirii, tocmai pentru a transmite un mesaj cât se poate de clar: la 100 de ani de la înfăptuirea idealului naţional, guvernanţii au obligaţia de a face unirea reală”, a declarat Klaus Iohannis.

Prezent în studioul unei televiziuni de la Chișinău, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a spus că „Autostrada Unirii” ar putea ajunge până la Chișinău.

„Aceasta autostradă a Unirii leagă Transilvania de Moldova noastră. Știu că finalitatea ei va fi la Ungheni. Aceasta ar putea ajunge și până la Chișinău. Nu pot să vă spun exact unde anume va începe, posibil că va începe în mai multe puncte simultan. Va fi construit un pod peste Prut, la Ungheni. Nu sunt cunoscute toate elementele la această etapă, știu doar că Parlamentul României a luat aceasta decizie și Klaus Iohannis a promulgat aceasta lege”, a afirmat Ambasadorul Ioniță.

Autostrada Târgu Mureş - Iaşi – Ungheni, numită şi „Autostrada Unirii”, va avea o lungime de 320 de kilometri și va cuprinde trei tronsoane: Târgu Mureş - Ditrău, Ditrâu - Târgu Neamţ și Târgu Neamţ – Ungheni. Viteza medie de deplasare pe traseu va fi de 100 kilometri la oră, diminuând cu circa 40% traficul prin zonă în orele de vârf. Costurile de realizare a autostrăzii sunt estimate la peste patru miliardede euro, fiind, de altfel, cea mai scumpă autostradă din România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md